Moscova respinge cererea liderului regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, de a reintregi la 2.400 de persoane contingentul rus de pace din zona. Nu se pune problema suplimentarii fortelor armate ruse de pe teritoriul Transnistriei, a declarat ambasadorul Rusiei in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, informeaza Jurnal de Chisinau.

Diplomatul rus a precizat, insa, ca prezenta militara rusa in Transnistria nu este in contradictie cu obligatiile internationale ale Rusiei si nu prezinta nici o amenintare la adresa securitatii regionale. In ceea ce priveste amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, Valeri Kuzmin a afirmat ca Rusia percepe apropierea structurilor NATO in apropierea frontierei sale ca un risc pentru securitatea sa nationala.

Declaratiile ambasadorul Rusiei in Republica Moldova vin dupa ce liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, a cerut Moscovei sa reintregeasca la 2.400 de persoane contingentul rus de pace din zona si sa trimita peste Nistru o escadrila de elicoptere. "Am propus Moscovei sa restabileasca contingentul la 2.400 de persoane si sa amplaseze o escadrila de elicoptere" in Transnistria, a afirmat el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tiraspol.

In 1992, in momentul dezangajarii trupelor in Transnistria, contingentul rus numara 2.400 de persoane. In 1997, a fost redus la jumatate, fiind format din doar doua batalioane, iar in 1998 Rusia a redus numarul 'castilor albastre' la 500 de persoane, in conformitate cu Acordul de la Odessa.

La ora actuala, Forta comuna de mentinere a pacii in regiune este formata din 335 militari rusi, 490 soldati transnistreni, 435 moldoveni si zece observatori ucraineni.