Regimul de la Tiraspol spera ca dupa schimbarea puterii de la Kiev, relatiile dintre Ucraina si Transnistria vor deveni mai calde, scrie Vremia novostei.

Pe perioada mandatului lui Viktor Iuscenko, recunoscuta republica de pe Nistru a intrat in dizgratie, dupa ce in 2004 majoritatea cetatenilor ucraineni care traiesc pe teritoriul ei au votat in favoarea lui Viktor Ianukovici.

De atunci, autoritatile ucrainene nu au permis deshiderea altor centre de votare in Transnistria, desi in 2004 au fost sapte. La prezidentialele din ianuarie, Uniunea ucrainenilor din Transnistria a organizat impreuna cu autoritatile tiraspolene transportul alegatorilor la sectiile de vot din Chisinau si Balti.

Dupa aflarea rezultatului, presedintele Igor Smirnov a declarat: „Avem o experienta pozitiva de colaborare cu guvernul Ianukovici si speram in pragmatismul sanatos al noii conduceri de la Kiev”.

Tirapospol, precizeaza Vremia novostei, asteapta din partea Kievului mai multa atentie fata de conationalii care traiesc pa malul stang al Nistrului. Smirnov a aminitit ca Ucraina blocheaza tranzitul de marfuri transnistrene fara permisiunea prealabila a Chisinaului, ceea ce inseamna pierderi de 35 milioane de dolari pe an pentru Tiraspol.