Rusia se apropie tot mai mult de aderarea la NATO, eveniment inevitabil, daca Alianta va continua sa se extinda, a declarat George Robertson, fost secretar general al NATO, intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant si preluat de RIA Novosti.

"La etapa actuala, Rusia si NATO sunt aliati si intr-un viitor foarte apropiat Rusia va adera inevitabil la Alianta, daca aceasta nu inceteaza sa se extinda", crede Robertson.

In opinia sa, NATO nu va mai fi o alianta militara, ci se va transforma mai degraba intr-o structura politica, o organizatie de securitate de un nou tip, iar Rusia va fi implicata inevitabil in acest proces comun.

Fostul secretar general al NATO constata, de altfel, o ameliorare a relatiilor ruso-americane dupa alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite.

"Atat timp cat rusii si americanii doresc sincer sa uite toate divergentele din epoca Razboiului Rece", a completat el.

El a notat ca Rusia si NATO se confrunta cu acelasi tip de amenintari, fie ca este vorba despre terorismul international, criminalitatea organizata, extremismul religios sau proliferarea armelor de distrugere in masa.

O problema care ar trebui sa apropie Rusia de NATO este situatia din Afghanistan. Robertson a subliniat ca Rusia are tot interesul ca talibanii si al-Qaeda sa nu se redreseze. In caz contrar, Moscova ar putea sa se confrunte cu noi conflicte in Caucaz.