Un mason francez a afirmat ca o parte a miscarii masonice din Europa doreste sa deschida un centru in Bruxelles pentru a promova masuri de anihilare a influentei din ce in ce mai puternice a organizatiilor religioase in institutiile UE, informeaza EUobserver.

"Ordinele masonice ar trebui sa practice politici in sensul bun al termenului: in ciuda propriilor diviziuni partizane, sa vorbeasca din punct de vedere laic si isi exprime dezaprobarea fata de anumite decizii guvernamentale sau europene", a declarat Jean-Michel Quillardet, fostul Mare Mastru al organizatiei masonice Grand Orient de France intr-un interviu acordat miercuri cotidianului belgian Le Soir.

Quillardet a mai spus ca lojele masonice raman divizate pe aceasta tema, unele fiind mai reticiente decat altele in atragerea atentiei publice, prin deschiderea unui birou in capitala Uniunii Europene, dar totusi problemele practice sunt mult mai importante decat divizarile si a prezentat un proiect de agenda pentru viitorul centru.

Masonul a spus ca prima misiune a viitorului birou ar trebui sa fie promovarea ideii de cetatenie in Europa. "Este necesar sa impunem ideea universala a Iluminismului, ce consta din notiunea ca oamenii sunt in primul rand cetateni europeni, inainte de a fi evrei, negri, homosexuali, heterosexuali".