Presedintele american Barack Obama s-a intalnit joi cu liderul tibetan Dalai Lama la Casa Alba, departe de ochii presei, spre nemulturmirea oficialitatilor de la Beijing. China il acuza pe liderul spiritual tibetan in exil de separatism si a avertizat ca aceasta intalnire ar putea afecta relatiile de incredere si cooperare dintre Beijing si Washington.

Conform unui comunicat de presa eliberat de Casa Alba, Barack Obama si-a exprimat "sustinerea puternica pentru conservarea indendtitatii religioase, culturale si lingvistice ale Tibetului". Presedintele american a laudat "angajamentul liderului tibetan impotriva violentei si incercarile acestuia de a intra in dialog cu guvernul chinez".

Barack Obama s-a intalnit cu liderul in exil al tibetanilor in Sala Hartilor si nu in Biroul Oval. locul in care sunt intampinati sefii de stat si de guvern, informeaza CNN.

Un purtator de cuvant al ministrului de externe chinez, citat de agentia de presa Xinhua, a declarat ca intalnirea dintre Dalai Lama si presedintele american "a incalcat intr-un mod grosolan normele ce guverneaza relatiile internationale". De asemenea, intalnirea "a contrazis asigurarile date de Guvernul Statelor Unite conform carora recunosc Tibetul ca facand parte din China si nu incurajeaza in niciun fel <>"

Dalai Lama si-a inceput vizita de 10 zile in SUA pe 17 februarie, iar prima oprire a fost la Washington.

Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru pace, nu a fost primit de presedintele american in octombrie anul trecut, cand acesta efectua o vizita in Statele Unite ale Americii. Decizia a fost luata cu o luna inainte de prima vizita a presedintelui american Barack Obama in China. Atitudinea lui Obama a atras, insa, numeroase critici din partea aparatorilor drepturilor omului.