Seful politiei din Dubai, generalul Dhahi Khalfan Tamim, a declarat joi ca este 99% convins ca serviciul israelian de informatii Mossad s-a aflat in spatele asasinarii liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh, transmite AFP, citand publicatia "The National". Al-Mabhouh a fost gasit mort luna trecuta, in camera sa de hotel din Dubai. Joi seara, Interpolul a anuntat ca a pus cei 11 suspecti pe lista "celor mai cautate persoane".

"Ancheta noastra a indicat ca Mossadul este implicat in moartea lui al-Mabhouh. Este 99%, daca nu chiar 100% clar ca Mossad-ul s-a aflat in spatele asasinatului", a declarat Tamim.

Autoritatile din Dubai au dat publicitatii, in aceasta saptamana, fotografiile a 11 persoane - sase posesori de pasapoarte britanice, trei irlandezi, un francez si un german- despre care sustin ca au facut parte din "echipa mortii" care l-a asasinat la 20 ianuarie, pe comandantul Hamas, unul dintre fondatorii aripii militare a miscarii.

Seful politiei din Dubai a aratat presei imagini video de la aeroportul din Dubai, care ii arata pe cei 11 sosind cu avioane separate, cu o zi inainte de asasinat. Ei s-au cazat in hoteluri diferite. Dhahi Khalfan Tamim a declarat ca a fost vorba despre o operatiune foarte bine organizata, iar cei 11 stiau cu precizie unde se afla liderul Hamas.

Testele au indicat faptul ca al-Mabhouh a murit sufocat, insa criminalistii efectueaza investigatii suplimentare.

Toate tarile mentionate in acest caz, cu exceptia Germaniei, au declarat ca pasapoartele au fost falsificate.

Joi, Marea Britanie si Irlanda au cerut ambasadorilor israelieni explicatii legate de pasapoartele false, despre care au afirmat ca reprezinta "un incident foarte grav".

Cu toate acestea, autoritatile din Dubai sustin ca pasapoartele nu au fost false. "Asasinii au fost idioti, deoarece toate miscarile lor au fost urmarite secunda cu secunda de camerele de supraveghere", a afirmat Tamim. Generalul a spus ca politia din Dubai are dovezi suplimentare, in afara de imaginile si casetele video date publicitatii. "In zilele urmatoare vor aparea si alte surprize, care nu vor lasa loc de indoiala", a spus el.

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ordonat sefului Mossad sa isi dea demisia.

Reuters scria ca, de data aceasta, Mossadul a subestimat fortele arabe de contraspionaj, iar israelienilor li se cere in mod public sa reactioneze la acest asasinat. Primul pus la zid este seful Mossadului, Meir Dagan, fost general de armata si aflat pentru al optulea an la conducerea organizatiei. Meir Dagan este apreciat de liderii israelieni pentru "razboiul din umbra" pe care il conduce impotriva Hamas, a gherilelor libaneze Hezbollah, precum si impotriva programului nuclear al Iranului.