Un important lider al talibanilor afgani a fost capturat de fortele de securitate din Pakistan, care au fost ajutate de catre serviciile de informatii americane, transmite Newsweek. Mulahul Abdul Salam, despre care talibanii sustineau ca este "guvernatorul din umbra" al regiunii Kunduz din Afganistan, a fost arestat in orasul Faisalabad.

Surse talibane au confirmat pentru Newsweek arestarea lui Salam si a celor trei insurgenti care il insoteau. El a fost retinut de fortele speciale pakistaneze in urma cu o saptamana, cam in aceeasi perioada in care a fost arestat numarul doi al talibanilor, mulahul Abdul Ghani Baradar.

Potrivit surselor talibane, Salam a fost arestat in timp ce mergea sa se intalneasca cu Baradar. Oficialii de la Washington nu au confirmat insa ca cele doua arestari au legatura intre ele.

Newsweek precizeaza ca mulahul Salam a fost unul dintre cei mai eficienti comandanti talibani in nordul Afganistanului, el fiind cautat de trupele americane si NATO care actioneaza in zona. Insurgentii aflati sub comanda sa au atacat, cu precadere, trupele germane care lupta in nordul tarii.

Un oficial american din domeniul contraterorismului a confirmat arestarea mulahului Salam: "Desi acest gen de operatiuni nu sunt raspunsul complet, nu poti reusi in fata unui astfel de dusman pana nu ii dovedesti ca nu poate sa castige pe campul de lupta. Eliminarea liderilor este parte a acestui proces".

Newsweek precizeaza ca talibanii afgani si pakistanezi au suferit pierderi importante ale structurilor de conducere in ultimele saptamani. Retinerera lui Baradar a reprezentat o victorie importanta pentru Pakistan si SUA. O sursa apropiata cazului a declarat ca numarul doi al talibanilor se afla in mainile pakistanezilor si ca "ar putea sa nu fie tratat cu blandete".