Noul proiect al Statelor Unite privind amplasarea elementelor unui scut antiracheta in Europa de Est nu este privit cu ochi buni la Moscova si ar putea afecta negocierile pentru urmatorul Tratat privind reducerea arsenalului strategic (START), care este gata in proportie de 97%, a declarat miercuri seful Statului Major al armatei rusesti, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti.

"Avand in vedere circumstantele actuale, aceasta expansiune a scutului antiracheta american in Europa de Est a produs ingrijorare in Rusia, si la nivelul guvernamental si in randul fortelor armate rusesti. Nu privim cu ochi buni acest proiect", a declarat oficialul rus.

Rusia si Statele Unite se afla in discutii privind inlocuirea Tratatului de Reducere a Armamentelor Strategice (START 1), care a expirat la 5 decembrie anul trecut, prin semnarea unui nou acord ce ar putea relansa relatiile bilaterale, care s-au deteriorat considerabil in ultimele luni ale presedintiei Bush.

De altfel, atat presedintele american Barack Obama, precum si cel rus, Dmitri Medvedev, au pledat pentru urgentarea negocierilor si incheierea acordului, vorbind despre "o resetare" a relatiilor dintre cele doua tari.

In cadrul noului tratat, cei doi sefi de stat au stabilit ca obiectiv aducerea numarul de focoase nucleare in intervalul 1.500-1.675 pentru fiecare tara, iar numarul de vectori capabili sa le transporte intre 500 si 1.100.

Generalul Makarov a declarat ca noul tratat este finalizat in proportie de 97% si au mai ramas de stabilit numai probleme tehnice, dar a adaugat ca planurile SUA de instalare a unui sistem antiracheta in Europa de Est afecteaza aceste negocieri.

"Evenimentele recente din Europa de Est au afectat, intr-o oarecare masura, negocierile. Acest lucru se va reflecta in noul tratat", a spus Makarov jurnalistilor, aceasta fiind cea mai dura reactie de pana acum a unui oficial rus cu privire la scutul american antiracheta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 4 februarie ca Romania va gazdui interceptori in cadrul scutului american antiracheta, precizand totodata ca "scutul nu este indreptat impotriva Rusiei". De asemenea, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, saptamana trecuta, ca este in favoarea participarii tarii sale la noul scut american antiracheta si ca Bulgaria poarta discutii cu SUA pentru a fi inclusa in sistem.