Un tribunal din Cehia a dizolvat miercuri Partidul Muncitorilor, de extrema dreapta, in urma unei plangeri a guvernului care a acuzat formatiunea politica de extremism si amenintare la adresa democratiei, anunta AFP.

"Partidul Muncitorilor este dizolvat", a declarat Vojtech Simicek, judecator la Curtea suprema administrativa din Brno.

Guvernul a argumentat ca partidul, care este reprezentat in cateva consilii municipale si a primit 1,07% din voturi la alegerile europarlamentare, este de factura neonazista.

Si fostul cabinet de centru dreapta ceruse, in 2008, dizolvarea Partidului Muncitorilor, dupa ciocnirile dintre extremisti si politie.

Dar Curtea a refuzat acest lucru, in martie 2009, in ciuda marsurilor tot mai frecvente ale neonazistilor intr-o zona in care traieste o puternica minoritate de tigani, de circa 300.000 de persoane.

Partidul Muncitorilor milita pentru iesirea Cehiei din NATO si Uniunea Europeana, interzicerea casatoriilor dintre homosexuali, interzicerea tuturor drogurilor si a ajutoarelor pentru imigranti, dar si pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

Procentul realizat la ultimele alegeri europene permitea partidului sa primeasca subventii din partea UE, acordate tuturor formatiunilor politice care depasesc pragul de 1%.