Presedintele american Barack Obama a anuntat masuri pentru finantarea construirii a doua noi reactoare nucleare, in sud-estul Statelor Unite ale Americii. Este vorba despre primul proiect de acest gen, in ultimii 30 de ani, informeaza RFI. Daca va fi aprobat de Senat, bugetul american pentru 2011 va aloca 54 de miliarde de dolari pentru construirea de noi centrale nucleare.

Presedintele american si-a anuntat planurile de a tripla garantiile la imprumuturi, pentru acest proiect. Pentru a finanta constructia, Barack Obama se va baza pe o lege din 2005, care autorizeaza departamentul pentru Energie sa garanteze imprumuturi pentru proiecte private care reduc emisiile de gaze cu efect de sera. Pana acum, putin peste 18 miliarde de dolari au fost atribuiti catre aceste fonduri de garantii, care o data triplate vor atinge 54 de miliarde de dolari.

Anuntul presedintelui american indica "o schimbare de directie", scrie RFI. Relansarea nucleara este o necesitate pentru Statele Unite. O necesitate economica, pentru ca in fiecare an consumul de energie electrica creste cu aproximativ 2%. O necesitate tehnica, pentru ca "parcul nuclear" american este invechit. O necesitate ecologica, pentru ca Barack Obama a fixat tinta de reducere a gazelor cu efect de sera cu 28% pana in 2020. Si, in cele din urma, o necesitate strategica, in conditiile in care presedintele american nu si-a ascuns niciodata dorinta de a diminua dependenta energetica a tarii sale.

In timpul campaniei prezidentiale, Barack Obama si-a exprimat clar speranta de a reduce importurile de petrol si, in consecinta, de a dezvolta sectorul nuclear si energiile regenerabile. SUA importa doua treimi din petrolul necesar tarii.

Energia nucleara furnizeaza astazi doar 20% din electricitatea din Statele Unite. In prezent, exista 104 centrale nucleare in functiune pe teritoriul american.