Fractiunea Partidului regiunilor din Rada Suprema va introduce marti pe agenda de lucru a legislativului de la Kiev problema privind demiterea guvernului Iulia Timosenko. Demisia va deschide, in opinia liderului partidului, procesul de negocieri privind formarea noii puteri, scrie Nezavisimaia gazeta.

Drept raspuns, colaboratorii Iuliei Timosenko evoca lipsa legaturii constitutionale intre alegerile prezidentiale si formarea guvernului. Ei declara ca vor lupta, miza fiind nu numai functia de prim ministru, dar si libertatea candidatului invins.

Partidul regiunilor a amenintat recent cu zeci de procese penale intentate Iuliei Timosenko.

Politologii cred ca partea rusa a devenit initiator si inspirator al actualelor actiuni ale Partidului regiunilor. Se stie ca, sambata trecuta, Viktor Ianukovici s-a intalnit la Kiev cu seful adminstratiei prezidentiale ruse, Serghei Naryshkin. Oaspetele a declarat pentru agentiile ucrainene: „A avut loc un foarte detaliat si consistent dialog dedicat unui amplu cerc de probleme de colaborare bilaterala, mai ales in sfera economica”.

In aceeasi zi, Iulia Timosenko punea la indoiala rezultatul acestei intrevederi, declarand ca va contesta rezultatele alegerilor. Ea anunta ca neregulile inregistrate demonstreaza falsificarea a aproape un milion de voturi, ceea ce permite punerea sub semnul intrebarii a victoriei lui Ianukovici. Blocul Iulia Timosenko a depus peste 100 de plangeri in instanta, dar decizia Comisiei electorale centrale si felicitarile adresate de Dmitri Medvedev au facut inutil acest demers.

Saptamana viitoare va avea loc ceremonia de investire a noului presedinte al Ucrainei. Jocurile se fac in culise, cu deznodamant greu de anticipat. In acest context, anturajul Iuliei Timosenko nu exclude posibilitatea chemarii oamenilor in strada. Publicatia precizeaza ca Iulia Timosenko l-a invins pe Ianukovici in 17 regiuni, iar invingatorul oficial a iesit pe locul intai numai in 10 regiuni.

Saptamana trecuta, Viktor Ianukovici i-a cerut premierul Iulia Timosenko sa demisioneze din functie si sa intre in opozitie, pentru a evita declansarea unei crize la Kiev.