In Rusia trebuie infiintat un singur sistem de evidenta si control asupra deplasarii produselor petroliere, a declarat presedintele Dmitri Medvedev. In opinia sefului statului, aparitia unui assemenea sistem se impune ca masura de decriminalizare a acestei ramuri de activitate, care, desi aduce la bugetul tarii o avalansa de fonduri, nu poate fi controlata de stat.

„Sistemul actual de identificare a produselor petroliere permite exportarea lor ca materii prime. Una dintre cauzele tuturor spargerilor de pe conducte o constituie infractiunile legate de prelucrarea si productia petrolului. Vreau ca acest aspect sa fie bine cercetat”, a citat agentia Interfax cuvintele lui Medvedev. Misiune de care se va ocupa noul sistem „Neftekontrol”, care isi doreste sa asigure date operative privind deplasarea materiilor prime, modificarile aparate in balanta de petrol si produse petroliere, crearea unui registru al producatorilor, al punctelor de descarcare si al companiilor de transport”.

In plus, exportul petrolului si al produselor petroliere va intra in atributiile exclusive ale producatorilor si firmelor de transport ce figureaza in respectivul registru si numai prin punctele de descarcare care vor fi incluse in acelasi registru. „Din pacate, in Rusia exista atat de multe companii petroliere particulare, incat strangerea de date nu este o operatiune foarte bine pusa la punct. Fiecare privat are propriul sau format de prezentare a datelor, ceea ce ingreuneaza la maxim sistematizarea lor”, spune analistul Serghei Pikin, directorul Fundatiei de dezvoltare energetica. Cu toate acestea, Pikin considera ca Neftekontrol va permite stabilirea unor reguli clare de joc in sfera productiei si transportului de titei.