Flota din Marea Neagra va ramane in Ucraina si dupa 2017, Kiev nu va extinde colaborarea cu NATO, iar in tara sunt posibile alegeri parlamentare anticipate, a declarat Viktor Ianukovici, noul presedinte al Ucrainei. Intr-unul dintre primele interviuri acordate presei dupa numararea voturilor, el a explicat ca este foarte important ca multe dintre probleme sa fie discutate de Moscova si Kiev „in pachet”, pentru ca se impune revenirea la relatiile strategice si de prietenie dintre cele doua tari.

„Vom analiza aceasta chestiune in cel mai apropiat viitor”, a anuntat Ianukovici, referindu-se la Flota din Marea Neagra. Problema va fi rezolvata nu in detrimentul Rusiei, va fi solutionata in interesele nationale ale Ucrainei. Vom gasi aceasta solutie” a adaugat el.

In alta ordine de idei, liderul Partidului regiunilor a anuntat ca in viitorul apropiat nu se va pune problema aderarii Ucrainei la NATO, subliniind importanta propunerii Rusiei privind elaborarea unui acord de securitate europeana. „Cred ca ideea presedintelui Dmitri Medvedev privind pregatirea unui concept al securitatii europene este acceptabila pentru Ucraina, care o priveste ca pe unul dintre problemele care intereseaza Kiev si la care noi suntem gata sa participam”, a aratat Ianukovici, citat de Gazeta.ru.

Pana la investire, Ianukovici nu intentioneaza sa dezvaluie numele celui pe care-l va propune in functia de prim-minstru. Castigatorul alegerilor din 17 ianuarie a asigurat ca nu s-a decis in aceasta privinta.