Mii de neo-nazisti germani si europeni s-au strans, sambata, in Dresda, in ziua in care se marcheaza 65 de ani de la bombardamentele aliate impotriva localitatii din estul Germaniei, transmite AP. Un impresionant dispozitiv de securitate a fost amplasat pe strazile din oras, pentru a preveni confruntarile intre extremistii de dreapta si demonstranti de stanga.

Cel putin cinci elicoptere ale politiei supravegeaza cele doua grupuri, iar oficialii au declarat ca cel mai important lucru este sa tina cele doua tabere departe una de cealalta. Cu toate acestea, fortele de securitate au arestat mai multi manifestanti socialisti, care dadusera foc la pubele de gunoi si incercasera sa blocheze cateva strazi.

Mai mult de 7.000 de sustinatori ai extremei dreapta din Germania si din alte tari europene si-au anuntat participarea la demonstratia din Dresda. Organizatorii au declarat ca evenimentul este un "mars de doliu". AP precizeaza ca lideri ai formatiunilor de extrema-dreapta din Germania au provocat scandal in trecut dupa ce au comparat bombardamentele aliate cu Holocaustul.

Principalele partide germane si organizatii ale societatii civile au organizat mai multe manifestatii pentru a protesta impotriva incercarilor neo-nazistilor de a exploata istoria dureroasa a orasului. Primaria a incercat, fara succes, sa impiedice marsul extremei dreapta printr-o actiune in justitie.

Circa 2.000 de demonstranti de stanga au organizat o contramanifestatie. "Fascismul nu este o optiune, este o crima", a declarat Karolin Hanebuth, din Hannover, care a mers la Dresda pentru a protesta impotriva neo-nazistilor.

Raidurile bombardierelor britanice si americane, desfasurate la 13-14 februarie 1945, au distrus centrul istoric al orasului. Bilantul oficial al victimelor a fost multa vreme pus sub semnul intrebarii. In 2008, o comisie numita de stat a concluzionat ca numarul celor ucisi de bombardamente si de incendiile devastatoare nu a fost mai mare de 25.000, departe de estimarile initiale de 135.000 de persoane.