- "Protectia Europei impotriva unor eventuale atacuri cu racheta - in partea statelor proliferante - si vedem ca, din pacate, a crescut numarul tarilor care dezvolta rachete balistice, rachete cu raza lunga, dar si care au capacitatea de a lucra mai mult sau mai putin clandestin cu energia nucleara. Este, din nefericire, o problema reala, valabila pentru toata Europa si eu as zice ca si pentru Rusia. Impartasim aceeasi problema pentru ca locuim pe continentul european", a afirmat Pierre Lellouche.
- "Mi-ar placea ca Europa sa se intereseze si sa se discute mai intai asupra acestui subiect intre europeni. Si, in plus, vreau sa zic ca un sistem defensiv impotriva tarilor proliferante nu este destinat sa afecteze vecinul rus. Dimpotriva, un scut trebuie conceput alaturi de Rusia si as vrea sa lucram impreuna in aceasta problema, pentru ca ne intereseaza pe toti", a adaugat acesta.
Planul initial al scutului, realizat de administratia Bush, prevedea instalarea pana in 2013 a unui puternic radar in Republica Ceha, asociat cu zece interceptoare de rachete balistice de raza lunga in Polonia. Administratia Obama a schimbat in septembrie 2009 acest proiect, care se concentra pe o amenintare de tiruri de rachete iraniene cu raza lunga de actiune impotriva SUA, pentru un sistem care protejeaza mai degraba continentul european de tiruri balistice cu raza de actiune medie si scurta. Presa internationala a scris la acel moment ca, prin renuntarea la Cehia si Polonia, SUA ar fi facut o concesie Rusiei - extrem de nemultumita de planul initial al Administratiei Bush.
Cand a impartasit Franta vreodata problema ruseasca pe care au avut-o tarile europene?
=> sa lucram impreuna - unii cu vorba, altii cu fapta+banii.
Am inteles bine, monsieur, nu-i asa?
PS: Or fi uitat francezii ca au lasat vreun milion de oameni prin Rusia cand s-a dus Napoleon sa "dea mana" cu Marele Urs? Or fi uitat de Borodino? Noi vad ca uitam de Trianon...