Scutul antiracheta nu este destinat sa supere Moscova, ci, dimpotriva, ar trebui conceput alaturi de Rusia, este de parere secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche. "Dimpotriva, un scut trebuie conceput alaturi de Rusia si as vrea sa lucram impreuna in aceasta problema, pentru ca ne intereseaza pe toti", a afirmat vineri, la Bucuresti, oficialul francez, citat de Agerpres.

  • "Protectia Europei impotriva unor eventuale atacuri cu racheta - in partea statelor proliferante - si vedem ca, din pacate, a crescut numarul tarilor care dezvolta rachete balistice, rachete cu raza lunga, dar si care au capacitatea de a lucra mai mult sau mai putin clandestin cu energia nucleara. Este, din nefericire, o problema reala, valabila pentru toata Europa si eu as zice ca si pentru Rusia. Impartasim aceeasi problema pentru ca locuim pe continentul european", a afirmat Pierre Lellouche.
  • "Mi-ar placea ca Europa sa se intereseze si sa se discute mai intai asupra acestui subiect intre europeni. Si, in plus, vreau sa zic ca un sistem defensiv impotriva tarilor proliferante nu este destinat sa afecteze vecinul rus. Dimpotriva, un scut trebuie conceput alaturi de Rusia si as vrea sa lucram impreuna in aceasta problema, pentru ca ne intereseaza pe toti", a adaugat acesta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul acestei luni, ca CSAT a aprobat participarea Romaniei la sistemul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama. Decizia, care inseamna amplasarea in Romania a unor sisteme de interceptare antiracheta, trebuie ratificata de Parlament.

Planul initial al scutului, realizat de administratia Bush, prevedea instalarea pana in 2013 a unui puternic radar in Republica Ceha, asociat cu zece interceptoare de rachete balistice de raza lunga in Polonia. Administratia Obama a schimbat in septembrie 2009 acest proiect, care se concentra pe o amenintare de tiruri de rachete iraniene cu raza lunga de actiune impotriva SUA, pentru un sistem care protejeaza mai degraba continentul european de tiruri balistice cu raza de actiune medie si scurta. Presa internationala a scris la acel moment ca, prin renuntarea la Cehia si Polonia, SUA ar fi facut o concesie Rusiei - extrem de nemultumita de planul initial al Administratiei Bush.