Presedintele Viktor Iuscenko a cerut Curtii Constitutionale sa explice prevederile constitutionale referitoare la bazele militare straine de pe teritoriul Ucrainei, scrie Neazavisimaia gazeta. Avand in vedere ca in Legea fundamentala se mentioneaza numai baza Flotei din Marea Neagra a Rusiei, este evident ca se incearca un atac indirect asupra unitatii, estimeaza publicatia.

Ziarul crede ca gestul are mai degraba un caracter declarativ, desi expertii considera ca linia promovata de Iuscenko va fi continuata de Viktor Ianukovici. NG noteaza drept demn de retinut ca in ziua cand anti-rusul Iuscenko sesiza instanta, pro-rusul Ianukovici declara pentru CNN ca nu este „marioneta Kremlinului” si promitea sa promoveze „o politica a interesului reciproc si relatii de buna vecinatate cu Rusia si UE”.

Constitutia Ucrainei precizeaza, printre altele, ca „bazele straine care au functionat pe teritoriul tarii pana la proclamarea independentei, pot ramane temporar in calitate de chiriasi conform normelor stabilite prin acordurile internationale ale Ucrainei ratificate de Rada Suprema”. Pe aceasta baza va continua sa existe pana in 2017 baza Flotei din Marea Neagra.

Pana acum s-a crezut ca dupa acest termen, va intra in vigoare alta prevedere constitutionala, conform careia „pe teritoriul Ucrainei nu se permite desfasurarea de baze militare straine”. Solicitand Curtii constitutionale sa clarifice interactiunea celor doua norme constitutionale, Iuscenko a pus, practic, sub semnul indoielii legitimitatea actualei situatii a Flotei ruse, explica NG.

„Un raspuns este de asteptat dupa ceremonia de investire a noului sef al statului. Dar, dupa toate probabilitatile, nu se va intampla nimic extraodinar. Tribunalul va adopta o hotarare neutra. Nimeni nu va alunga Flota rusa inainte de 2017. Ucraina nu se afla intr-o situatie care sa-i permita o noua confruntare cu Rusia”, este convins politologul Konstantin Bondarenko.

In opinia lui, initiativa lui Iusenko are legatura, inainte de toate, cu tentativa presedintelui demisionar de a forma o noua forta politica – un bloc de dreapta, care va incerca sa intre in Rada Suprema cu lozinci antirusesti.

Exista insa si alta explicatie pentru gestul lui Iuscenko, scrie mai departe NG. Zilele trecute s-a aflat ca partea rusa si-a planificat sa consolideze efectivul militar al Flotei din Marea Neagra cu cateva noi submarine si nave. Potrivit unor surse din conducerea flotei militare a Rusiei, „aceste masuri nu sunt raspuns la initiativa SUA de a desfasura elementele scutului lor antiracheta in Europa de Est”.

„Dar daca planurile SUA vor prezenta vreun pericol la adresa securitatii Rusiei, masurile de crestere a capacitatii de lupta a Flotei ruse vor fi realizate in totalitatea lor si accelerate”, au precizat respectivele surse.