Iranul a produs prima transa de uraniu imbogatit la 20%, a anuntat joi presedintele Mahmoud Ahmadinejad, intr-un discurs sustinut cu ocazia aniversarii a 31 de ani de la Revolutia islamica, relateaza AFP.

Presedintele ultraconservator a sustinut ca Teheranul este capabil sa imbogateasca uraniul la peste 80%, dar nu o va face.

El l-a acuzat pe presedintele SUA, Barack Obama, ca "rateaza ocazii" si "serveste vointa" Israelului, atacand Iranul.

Pe de alta parte, liderii opozitiei Mohammad Khatami si Mehdi Karoubi au fost atacati joi, fara a fi raniti, de barbati imbracati in civil, in masina lor, in timp ce se indreptau spre manifestatiile dedicate Revolutiei islamice, potrivit site-ului de opozitie Rahesabz, preluat de AFP.

Mai multe garzi de corp au fost ranite in urma atacurilor, a declarat fiul fosului presedinte reformator al Parlamentului, Hossein Karoubi.

Liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, declarase marti ca cea de-a 31-a aniversare a Revolutiei islamice va constitui "o lovitura de pumn" care va lasa impietrite puterile occidentale.

"Natiunea iraniana, prin unitatea sa si prin gratia lui Dumnezeu, va aplica o lovitura de pumn arogantei (puterilor occidentale) in data de 22 a lunii Bahman (11 februarie, n.r.) care le va lasa impietrite", a afirmat ayatollahul.

Manifestatiile dedicate Revolutiei sunt marcate de confruntari intre opozanti, pe de o parte, si manifestantii pro-guvernamentali si politie, pe de alta parte.