Talibanii pakistanezi au confirmat marti seara ca liderul lor, Hakimullah Mehsud, a murit ca urmare a ranilor suferite in urma unui atac cu racheta realizat de avioanele americane fara pilot, transmite Los Angeles Times. Mehsud, care fusese ranit luna trecuta, este al doilea lider al talibanilor pakistanezi ucis in ultimele sase luni.

Talinanii pakistanezi au confirmat moartea lui Mehsud. Acesta era considerat responsabil ca a ordonat numeroase atentate sinucigase si atacuri impotriva unor instalatii militare, moschei si piete din Pakistan. Serviciile de infiormatii pakistaneze si americane au sustinut ca el a fost si cel care a ordonat atacul sinucigas impotriva bazei CIA din Afganistan, in decembrie, in urma caruia sapte agenti americani au fost ucisi.

Surse talibane au declarat ca Mehsud a fost ranit intr-un atac produs la 14 ianuarie in Shaktoi, un sat aflat in regiunea Waziristanul de sud. El ar fi suferit atunci rani grave la picioare si la abdomen. Talibanii au incercat sa-l transporte la Karachi, pentru tratament, insa Mehsud a murit pe drum in apropiere de Multan, in provincia Punjab. Decesul liderului taliban ar fi survenit duminica.

Atacurile cu rachete, lansate de avioanele americane fara pilot, au sporit in intensitate dupa atentatul sinucigas de la 30 decembrie impotriva bazei secrete a CIA din Khowst, in Afganistan, in urma caruia sapte ofiteri ai agentiei americane de informatii au murit. Atacurile armatei SUA au ucis peste 100 de persoane in ultimele saptamani in nord-vestul Pakistanului.

Publicatia noteaza ca moartea lui Mehsud ii forteaza pe insurgenti sa-si gaseasca un nou lider pentru a doua oara in ultimele sase luni. In august 2009, un atac cu rachete al dronelor americane l-a ucis pe predecesorul lui Hakimullah, Baitullah Mehsud. Incepand din 2004, rachetele lansate de armata americana au eliminat de asemenea si 15 comandanti ai organizatiei Al Qaeda.

LA Times scrie ca talibanii pakistanezi nu si-au desemnat inca succesorul, insa cel mai probabil acesta va fi Noor Jamal, comandantul taliban din Orakzai si Kurram, un prieten apropiat al lui Mehsud.