“Decizia Consiliului suprem de aparare al Romaniei de a aproba planul de amplasare a elementelor sistemului american de aparare aeriana, combinata cu rezultatul alegerilor prezidentiale din Ucraina, unde victoria ii va reveni, probabil, lui Viktor Ianukovici, poate conduce la o serioasa reconfigurare a situatiei geopolitice din regiune”, a declarat pentru agentia de presa Regnum, directorul Institutului pentru social-democratie din Moldova, Bogdan Tardea.

In opinia lui, dupa victoria lui Ianukovici se pot produce minim cateva procese: “In primul rand, va fi stopat procesul de extindere a NATO spre Est. In al doilea rand, va slabi rolul GUAM, care fara Ucraina se va transforma intr-un cadavru politic. In al treilea rand, va slabi cordonul portocaliu antirusesc, care se va destrama. In al patrulea rand, va fi stopat procesul de ingustare a spatiului cultural rusesc. In al cincilea rand, in conditiile in care UE a decis sa inchida pentru 15-20 de ani drumul spre integrare in spatiul European, Ucraina isi va intensifica prezenta in CSI si in Spatiul economic eurasiatic. Si, in sfarsit, se vor inchide proiectele energetice alternative din perimetrul Marii Negre”, a enumerate expertul.

Potrivit lui Tardea, “americanii au anticipat o asemenea evolutie a lucrurilor in Ucraina si au decis, se pare, sa interpreteze intr-o maniera originala detensionarea din relatiile ruso-americane. SUA au hotarat sa-si consolideze potentialul militar si strategic din regiune prin desfasurarea scutului antiracheta in Romania. Ipotetic, respectivele rachete nu ajung pana la Moscova si, ca atare, autoritatile SUA prezinta acest demers drept un act de foarte mare prietenie la adresa Rusiei. In esenta insa, politica externa a SUA si detensionarea se rezuma la o reasezare a accentelor, nu presupune o schimbare in profunzime. SUA isi reduc trupele din Irak, dar le sporesc pe cele din Afganistan. In plus, intentioneaza sa atraga in razboiul afagan tari precum Moldova, pentru `asigurarea securitatii internationale si pentru lupta impotriva terorismului si a traficului cu droguri`. Retrag scutul din Polonia, dar il disloca in Romania. Unde este detensionarea?”, se intreaba analistul. Potrivit estimarilor sale, Romania va incerca, in noile conditii, sa devina un fel de patron al regiunii Marii Negre, adica al tarilor GUAM, cu exceptia Ucrainei.

Pe de alta parte, cotidianul Vremia Novostei anunta, intr-o corespondenta de la Bucuresti, ca ministrul roman al apararii, Gheorghe Oprea va prezenta spre analiza comisiilor parlamentare de aparare si politica externa decizia Consiliului suprem de apare al tarii privind disponibiitatea tarii de a desfasura pe teritoriul sau rachete de interceptare care intra in sistemul global de aparare aeriana al SUA. Ultimul cuvant il vor avea legiuitorii, care vor decide daca in Romania vor apare sau nu rachetele americane.