Shon Hopwood nu a fost niciodata un hot de banci deosebit de sofisticat. Obisnuia pur si simplu sa intre in banci, sa obtina bani sub amenintarea armei si apoi sa fuga. Dupa 5 jafuri in valoare de 200,000 de dolari in 1997 si 1998, in statul Nebraska, Hopwood a primit o sentinta de 13 ani de inchisoare. The New York Times prezinta, in editia electronica de marti, povestea barbatului care, in decurs de aproape 10 ani petrecuti in inchisoare, s-a transformat dintr-un infractor mediocru intr-un expert in cereri de gratiere catre Curtea Suprema de Justitie din SUA.

In inchisoare, Hopwood si-a petrecut o mare parte a timpului in biblioteca, studiind dreptul, si a devenit treptat un specialist pe probleme jurdice legate de Curtea Suprema. In 2002, acesta a pregatit prima sa cerere de gratiere pentru un prieten din inchisoare, John Fellers. Intrucat, Hopwood nu era avocat, actul nu a fost semnat decat de Fellers. In anul acela, Curtea Cuprema a primit 7,209 de astfel de cereri, si a acceptat audierea a numai 8 cazuri. Unul dintre acestea a fost cel al lui Fellers.

"A fost probabil una dintre cele mai bune astfel de cereri pe care le-am citit vreodata"a declarat Seth P. Waxman, fost procuror general, care a fost de acord sa preia cazul respectiv pro bono. Insa, Waxman, a acceptat sa il reprezinte pe Fellers cu conditia ca Hopwood sa se implice si el in acest caz. In 2004, cu ajutorul lui Hopwood, Waxman a reusit sa obtina o reducere a pedepsei cu 4 ani pentru Fellers.

In 2005, Curtea Suprema a acceptat inca o cerere formulata de Hopwood. Acesta a reusit sa obtina o reducere a pedepselor cu 3 pana la 10 ani pentru mai multi prizonieri din Indiana, Michigan si Nebraska.

"Simt ca am evoluat in inchisoare. Nu am vrut ca inchisoarea sa fie destinul meu. Cand intreaga viata iti este data peste cap, trebuie sa faci niste schimbari" a declarat Shon Hopwood, care a fost eliberat in toamana anului 2008.

Acum Hopwood lucreaza la Cockle Printing, o companie care printeaza dosarele de la Curtea Suprema, unde ii ajuta pe avocati la intocmirea dosarelor. Desi conducerea companiei a fost reticenta la inceput, dupa ce a primit recomandarea din partea lui Waxman, a decis sa il angajeze pe fostul detinut, iar acum declara ca nu are niciun regret in privinta acestei decizii.

Hopwood, in varsta de 34 de ani, intentioneaza sa se inscrie la o facultate de Drept anul viitor. In plus, acesta a inceput sa aiba parte de impliniri si pe plan personal. Barbatul s-a casatorit in luna august a anului trecut, iar in decembrie s-a nascut primul sau copil.