Alegerile prezidentiale din Ucraina au fost castigate de pro-rusul Viktor Ianukovici, potrivit rezultatelor partiale difuzate luni dupa-amiaza. Dupa numararea a 97,6% din totalul sectiilor de votare, Ianukovici are 48,48% din voturi, in timp ce premierul Iulia Timosenko a obtinut 45,92% din sufragii. Observatorii OSCE au laudat scrutinul "cinstit si transparent" din Ucraina.

Conform datelor Comisiei Electorale din Ucraina, 4,4% dintre participantii la alegerile de duminica nu au dorit sa voteze pentru nici unul dintre cei doi candidati. 1,2% din buletinele de vot au fost declarate nule.

69% dintre alegatorii inscrisi pe liste au participat la scrutinul de duminica, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. In primul tur, Ianukovici a avut peste 10% in fata Iuliei Timosenko.

Viktor Ianukovici si-a proclamat victoria duminica seara, vorbind in limba rusa in cadrul unei interventii televizate. "Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa deschid un nou capitol in istoria tarii noastre. Voi face totul pentru ca ucrainenii, indiferent in ce regiune a tarii traiesc, sa se simta in largul lor intr-o tara stabila. Voi demara reforme care sa permita depasirea crizei economice", a declarat Ianukovici.

Premierul urcainean Iulia Timosenko, care conform exit poll-urilor a iesit pe locul doi in intrecerea electorala de duminica din Ucraina, crede ca este prematur sa se vorbeasca despre un rezultat final al alegerilor.

"Pana cand nu va fi numarat si ultimul buletin de vot, este imposibil sa vorbim despre vreun rezultat. Sa luptam pentru fiecare vot. Fiecare vot conteaza pentru destinul Ucrainei", a declarat Iulia Timosenko. Ea nu a comentat rezultatul anuntat de oficiali si si-a amanat pentru marti o conferinta de presa. AFP noteaza ca Timosenko nu s-a grabit sa-si recunoasca infrangerea, mai ales ca rezultatul anuntat de Comisia Electorala este in marja de eroare.

Observatorii politici din Ucraina se asteapta la proteste in masa dupa alegerile de duminica. Potrivit sefului misiunii de observatori ai OSCE, Joao Soares, niciunul dintre cei doi candidati nu va accepta infrangerea.

OSCE a laudat luni scrutinul "corect si transparent" de duminica, despre care au spus ca a fost "o manifestare impresionanta a democratiei".