Doua instalatii de fabricare a rachetelor au fost inaugurate sambata in Iran, la numai trei zile dupa ce statul islamic a lansat cu succes o racheta spatiala ce transporta, printre altele, si animale vii, a informat televiziunea publica, citata de AFP.

Potrivit televiziunii de stat din Iran, in cadrul primei uzine va fi produsa o racheta sol-aer, numita Qaem, ce poate lovi elicopterele inamice care zboara la altitudine mica sau medie. De asemenea, a doua instalatie va dezvolta o racheta antitanc, numita Toofan 5.

Inaugurarea celor doua fabrici de rachete, la care a participat si ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, are loc cu ocazia apropierii celei de-a 31-a aniversari de la Revolutia Islamica.

Iranul a lansat miercuri cea de-a treia racheta spatiala Kavoshgar-3, intr-un prim experiment de a trimite animale vii in spatiu. "Iranul a testat cu succes racheta spatiala Kavoshgar-3, de fabricatie interna, purtand o capsula experimentala", a informat televiziunea de stat, precizand ca aceasta capsula transporta "animale vii". Televiziunea a prezentat imagini din interiorul acestei capsule, care continea mai multe animale, printre care un sobolan, broaste testoase si viermi. Potrivit sursei citate, capsula a fost trimisa in spatiu.

Programul spatial si cel balistic dezvoltate de Iran ingrijoreaza puterile vestice, care se tem ca, prin stapanirea acestor tehnologii, Teheranul ar putea produce o bomba atomica. Iranul rerspinge aceste suspiciuni si sustine ca scopurile sale nucleare sunt civile.

De altfel, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat marti ca tara sa "nu are nicio problema" in ceea ce priveste realizarea unui schimb de uraniu cu marile puteri. Iranul este pregatit sa le trimita statelor occidentale o parte din uraniul slab imbogatit pe care il detine, pentru a primi in schimb combustibil puternic imbogatit, de care are nevoie pentru reactorul de cercetare de la Teheran. "Nu exista nicio problema. Exista persoane in Iran care se agita pentru nimic. Noi semnam un contract. Noi le dam uraniu imbogatit la 3,5% si, dupa patru sau cinci luni, ei ne dau uraniu imbogatit la 20%", a declarat presedintele iranian.

Mai mult, ministrul iranian de Externe Manouchehr Mottaki a estimat, vineri, ca un acord 'final' privind schimbul de uraniu este posibil. "Ne indreptam spre un acord final care ar putea fi acceptat de toate partile", a afirmat Mottaki, in cadrul celei de-a 46-a Conferinte asupra securitatii de la Munchen.