Eutanasia, care "loveste in chiar inima" credintei crestine, este un semn al "cresterii constante a secularizarii" in Marea Britanie, a afirmat vineri Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, in fata unei delegatii de episcopi scotieni, relateaza AFP.

"Sprijinul pentru eutanasie loveste in chiar inima intelegerii crestine a demnitatii vietii umane", a declarat Papa.

"Dezvoltarile recente in materie de etica medicala si anumite practici avansate in domeniul embriologiei reprezinta o mare sursa de ingrijorare", a adaugat el.

Papa afirmase deja, in decembrie, ca sunt "conforme cu dreptatea doar legile care protejeaza caracterul sacru al vietii, refuzand legalizarea avortului, a eutanasiei si experimentele genetice".

In februarie, Benedict al XVI-lea spusese ca eutanasia reprezinta "o falsa solutie la drama suferintei" si este un act "nedemn de om".

Papa i-a incurajat pe episcopii scotieni sa-i faca auzita vocea in societatea civila: "O prezenta puternica a catolicismului in presa, in politica la nivel local si national (...) nu poate decat sa imbogateasca natiunea scotiana, pentru ca orice credinta marturiseste pentru adevar, mai ales atunci cand acest adevar este pus sub semnul intrebarii".

Papa se va deplasa in septembrie in Marea Britanie. Ultimul papa care a vizitat Albionul a fost Ioan Paul al II-lea, in 1982. Aceasta va fi cea de-a doua vizita a unui Papa in regat, din momentul in care regele Henry al VIII-lea a rupt legaturile cu Roma si cu catolicismul, in urma cu 500 de ani, intemeind Biserica Anglicana.

In Marea Britanie traiesc in prezent aproximativ 4,2 milioane de catolici.

Luni, Papa a declansat o controversa, criticand un proiect britanic de lege care protejeaza homosexualii.