Cei doi contracandidati la alegerile prezidentiale din Ucraina, Iulia Timoshenko si Viktor Ianukovici, au ales sa puna punct campaniilor electorale intr-un contrast evident: in timp ce unul isi cerea iertare in fata lui Dumnezeu pentru greselile comise, celalalt ii promitea adversarului, pe un fond de muzica pop, retragerea din viata politica, relateaza AFP.

Separati de cateva sute de metri, cei doi candidati si-au adunat simpatizantii la aceeasi ora, in ninsoarea care cadea in centrul Kievului, sub cupolele aurite ale bisericilor ortodoxe din centrul capitalei ucrainene.

Imbracata toata in alb si inconjurata de demnitari religiosi, premierul Iulia Timoshenko a ales formatul unei "rugi colective" pentru ultimul sau miting electoral in piata Sfanta Sofia.

Evitand sa-si critice adversarul, ea s-a rugat la Dumnezeu sa dea Ucrainei intelepciunea necesara pentru a face alegerea potrivita.

"Cer iertare lui Dumnezeu pentru toate actele nedrepte si necinstite comise de puterea pe care am reprezentat-o", a spus Iulia Timoshenko, in fata a cateva sute de persoane cu lumanari in maini, care fluturau drapelul national.

Ea si-a terminat discursul 'Amin', inainte de a se inchina.

'Ultima zi a epocii portocalii'

La cativa pasi, o scena uriasa a fost ridicata pentru celalalt miting electoral, de unde razbateau acorduri de muzica pop, in contrast cu atmosfera sobra a rugaciunii.

Concertul din piata Sfantul Mihail a fost organizat in onoarea lui Viktor Ianukovici, care o devanseaza cu 10 procente pe Iulia Timoshenko in cursa prezidentiala. Aici, sute de persoane fluturau drapele albastre pe care era scris "Ianoukovici, presedintele nostru".

"Sunt foarte obosit de isteria acestei femei. Avem nevoie de un barbat serios pentru o tara serioasa", spune unul dintre cantareti.

Este anuntat "castigatorul incontestabil al primului tur si liderul politic al tarii, Viktor Ianoukovici!".

Sigur pe el si schitand cativa pasi de dans, candidatul promite ca 7 februarie va fi "ultima zi a epocii portocalii", aluzie la Revolutia portocalie pro-occidentala.

"Am putut vedea, timp de cinci ani, cum au distrus tara (...) Poporul le va arata un cartonas rosu si le va asigura retragerea din politica", continua Ianukovici.

Alegeri tensionate

Tensiunea este foarte ridicata in Ucraina, fiecare dintre cei doi candidati acuzandu-se reciproc de fraudarea alegerilor. Timoshenko a amenintat cu manifestatii de strada, in cazul in care se vor constata fraude, in timp ce Ianukovici a cerut fortelor de ordine "sa se mobilizeze" pentru a stopa orice tentativa de proteste.

Presa ucraineana a speculat masiv, vineri, posibilitatea unor vaste manifestatii, in cazul in care diferenta dintre cei doi finalisti va fi mica.

Viceministrul de interne, Iuri Lutsenko, a sustinut ca Partidul regiunilor, care il sustine pe Ianukovici, a adunat in apropierea Kievului 2.000 de fosti ofiteri de armata. "Vor sa organizeze mari adunari la Kiev, incercand sa paralizeze activitatea structurilor administrative", acuza el.

Si inca un semn al tensiunilor care se mentin dupa o campanie electorala agresiva: serviciile secrete ucrianene (SBU) au anuntat ca au arestat vineri seara un barbat "care avea asupra sa o incarcatura exploziva si arme de foc".

"SBU cerceteaza ipoteza unui atac criminal in cursul manifestatiilor" de vineri seara, precizeaza un comunicat.