In Dubai a fost descoperit un nou camp petrolifer maritim, care ar putea aduce noi resurse economice emiratului arab, ramas cu putine rezerve de petrol si ingropat in datorii. Potrivit unui comunicat guvernamental, citat de Bloomberg, lucrarile de extractie vor incepe in mai putin de un an si se estimeaza ca productia de titei va creste cu "un procent vizibil", odata cu lansarea operatiunilor comerciale.

Primele evaluari privind rezervele noului zacamant, precum si capacitatea de productie, vor fi anuntate imediat dupa ce studiile tehnice vor fi finalizate, mentioneaza comunicatul transmis vineri de biroul de presa al guvernului din Dubai.

Campul petrolifer, denumit “Al Jalila”, dupa numele fiicei suveranului Dubaiului, seicul Mohammad ben Rached al-Maktoum, este al cincilea zacamant off-shore descoperit in emirat. Potrivit gulfnews.com, primul camp de petrol a fost descoperit in 1966, iar productia de titei a inceput in 1969, pe platforma Fat'h. Un al doilea zacamant a fost gasit in 1972, in zona Falah, iar alte doua terenuri petrolifere - Rashid si Margham - au fost descoperite in 1973, respectiv 1982.

Rezervele de titei ale Dubaiului s-au diminuat continuu, cele actuale fiind estimate la 4 miliarde de barili, iar depozitele de gaze naturale - la 117 miliarde de metri cubi, potrivit informatiilor comunicate de autoritati. Insa guvernul preconizeaza ca aceste rezerve se vor epuiza in mai putin de 20 de ani.

De altfel, veniturile din productia de petrol nu reprezinta decat 4% din PIB-ul emiratului, iar economia acestuia se bazeaza in prezent pe comert, afaceri imobiliare si servicii. Mai mult, Dubaiul se confrunta cu dificultati in a-si onora masivele datorii contractate pentru finantarea unor proiecte de anvergura.