Premierul rus Vladimir Putin a fost criticat in prime-time de un inalt responsabil si i s-a cerut demisia de mii de manifestanti, care au iesit pe strazi in Kaliningrad. Este "mecanica puterii ruse", care a cunoscut turbulente neobisnuite in ultimele zile, se arata intr-o analiza realizata de AFP.

Prima lovitura a venit pe 30 ianuarie, in Kaliningrad, unde 10.000 de manifestanti au protestat fata de cresterea taxelor si a preturilor si au cerut demisia guvernului, care in general "a demonstrat mare eficacitate in prevenirea unor astfel de adunari". Doua zile mai tarziu, presedintele camerei superioare a parlamentului rus, Serghei Mironov, a creat o adevarata surpriza denuntand in prime-time bugetul anticriza propus de executivul lui Vladimir Putin.

"Manifestatia de la Kaliningrad si declaratiile lui Mironov sunt evenimente neobisnuite in sistemul politic, o incalcare a regulilor de joc", a comentat joi cotidianul Vedomosti. Surprins total, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, a reactionat vehement, numerosi lideri ai partidului criticandu-l pe Mironov si mergand pana la a-l numi "sobolan".

"Sentimentul Rusiei Unite poate fi explicat astfel: nu este posibil, pentru ca este imposibil!", a ironizat Vedomosti.

Semne ale unor nemultumiri au aparut inca din luna octombrie. Trei partide minoritare din Duma (camera inferioara a Parlamentului) au boicotat mai multe sedinte, protestand fata de amploarea victoriei obtinute de Rusia Unita la alegerile regionale.

Tuturor acestora li se adauga sfarsitul tacerii mass-media in ce priveste abuzul de putere din sanul politiei, scandalurile in care sunt implicate autoritatile si bulversarea elitelor regionale rusesti, dintre care o parte sunt la putere inca din 1990.

Politologii apropiati de guvern dau asigurari ca aceste lovituri nu sunt un semn de slabire a puterii, ci consecinta dorintei exprimate de presedintele Dmitri Medvedev de a moderniza Rusia. "Sistemul politic functioneaza. Ni se spune: «totul este mort, nimic nu misca sub puterea regimului totalitar condus de Putin», dar noi vedem ca sunt doar minciuni", sustine analistul Serghei Markov.

Recunoaste, insa, ca a fost comisa "o grava eroare politica" la Kaliningrad, unde nemultumirile cauzate de criza au fost subestimate.

Pe de alta parte, sociologul Olga Krychtanovskaia estimeaza ca discursul lui Medvedev in ceea ce priveste modernizarea incurajeaza criticile. "Exista contradictii, putem critica politici de guvernare, dar nu pe Putin. (...) Mironov a pronuntat cateva cuvinte cheie si asta a antrenat o serie de proteste", a precizat aceasta.

Potrivit unor experti independenti, surprizele din aceste zile sunt semnul unei desolidarizari a puterii, divizata intre "modernizatorii" pro-Medvedev si conservatorii lui Putin, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2012.

"Medvedev incearca sa iasa din umbra lui Putin, sa arate o politica independenta. (...) Kaliningrad si cei 10.000 de manifestanti este un lucru foarte serios, care a adus la lumina sloganuri impotriva lui Putin si a Rusiei Unite. Regele este gol", estimeaza Alexandre Konovalov, director al Institutului de evaluari strategice. "Nu este vorba despre democratizare, ci de o lupta pentru pozitii in vederea alegerilor prezidentiale", incheie acesta.

Imagini de la protestele din Kaliningrad