Un egiptean care a participat la crearea si extinderea retelei teroriste Al Qaeda in Caucaz a fost ucis de fortele speciale ruse in timpul unei confruntari in Republica Daghestan, transmite Itar-Tass. Mokhmad Mohamad Shabban, cunoscut si sub numele de Sabia Islamului, a fost ucis la 2 februarie.

Shabban, cunoscut sub numele de Saif Islam sau Sabia Islamului, a fost ucis in timpul unui raid in regiunea muntoasa a Republicii Daghestan. Ofiterii de securitate l-au impuscat mortal si pe un asociat al liderului terorist.

"La 2 februarie, agentii FSB au participat la o operatiune speciala in cartierul central din Botlih. Unul dintre fondatorii retelei Al Qaeda din Caucazul de Nord, Mokhmad Mohamad Shabban, in varsta de 49 de ani, cunoscut sub numele de Saif Islam, si un barbat inarmat care il insotea au fost neutralizati dupa ce au rezistat arestarii", a anuntat Itar-Tass.

Portrivit informatiilor, Shabban si Ibn al Khattab au creat Al Qaeda din Caucaz. El a mers in Cecenia in 1992, pentru a lua parte la operatiuni impotriva fortelor federale de securitate.

Khattab, care a fost comandant al Batalionului Islamic International din Cecenia, a fost ucis in 2002 de fortele speciale ruse.

FSB l-a acuzat pe Shabban ca a pus la cale atacuri impotriva personalului fortelor de securitate, dar si a infrastructurii din Caucaz.