Tribunalul international al ONU nu va ajuta Kievul sa obtina platoul continental din Marea Neagra, a declarat agentiei FLOT2017 directorul Institutului pentru analize politice si studii de politica internationala, Sergei Tolstov. Acesta a comentat declaratia Iuliei Timosenko, care a promis sa obtina o reviziuire a granitei in sectorul disputat din Marea Neagra de Romania si Ucraina.

“Este o afirmatie pur electorala, fara nici un fel de fundament. Simpla aparitie a unor asemenea afirmatii este determinata de permanentul sentiment de injosire nationala a Ucrainei, de esecul total al politicii ei externe. Fara indoiala, ea are menirea de a spori imaginea patriotica a Iuliei Timosenko, devenita o carte importanta in strategia electorala a premierului”, crede expertul.

In opinia lui, instanta judecatoreasca va respinge reviziuirea dosarului din ratiuni pur corporatiste, pentru ca daca se accepta un astfel de demers va fi pusa la indoiala insasi legitimitatea Tribunalului international al ONU.

Ministrul ucrainean al justiei, Nikolai Onischuk este, la randul lui, convins ca nu exista nici o posibilitate de revizuire a deciziei Curtii de la Haga privind granita romano-ucraineana. “Din cate am inteles, o revizuire este imposibila. Este vorba de o instanta internationala, a carei putere de decizie Ucraina a recunoscut-o. Iar ca stat care respecta normele de drept international, trebuie sa acceptam verdictul dat”, a spus el. Comentand declaratia Iuliei Timosenko, el a spus ca este vorba “de un punct de vedere strict personal”.