Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Iranul "nu are nicio problema" in ceea ce priveste realizarea unui schimb de uraniu cu marile puteri. Iranul este pregatit sa le trimita statelor occidentale o parte din uraniul slab imbogatit pe care il detine, pentru a primi in schimb combustibil puternic imbogatit, de care are nevoie pentru reactorul de la Teheran, transmite AFP.

Declaratia a fost facuta de Mahmoud Ahmadinejad in cadrul unui interviu la televiziunea de stat. "Nu exista nicio problema. Exista persoane in Iran care se agita pentru nimic. Noi semnam un contract. Noi le dam uraniu imbogatit la 3,5% si, dupa patru sau cinci luni, ei ne dau uraniu imbogatit la 20%", a declarat presedintele iranian.

Anuntul de acum contrazice pozitia initiala a liderului de la Teheran. Iranul a respins in luna noiembrie propunerea Grupului celor Sase (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) de a trimite cea mai mare parte a rezervelor sale de uraniu in Rusia si in Franta pentru a fi transformat in combustibil pentru reactorul de la Teheran. Masura vizeaza stabilirea unui "climat de incredere", argumentau atunci liderii occidentali.

Iranul a raspuns acelei propuneri printr-un avertisment: fie marile puteri accepta sa trimita la Teheran combustibil - dar acceptand conditii impuse de iranieni - fie Iranul va produce uraniu puternic imbogatit. Ahmadinejad a dat si un ultimatum: decizia luata de Grupul celor Sase trebuia anuntata pana la finele lunii ianuarie sau Teheranul ameninta ca incepe procesul de imbogatire a uraniului. De aceasta data, presedintele iranian nu a facut nicio referire la acest ultimatum.

Prima reactie la anuntul facut acum de Mahmoud Ahmadinejad a venit din partea Rusiei. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ca decizia Iranului nu poate fi decat salutata, daca se confirma. "Daca Iranul este gata sa revina la acordul original, nu putem decat sa salutam decizia", a afirmat Lavrov. "Acum vrem sa obtinem mai multe detalii cu privire la aceasta informatie", a continuat el.