Presa franceza: Romania are potential sa devina un paradis al schiorilor. Statiunile romanesti incep sa fie cunoscute de turisti europeni
Recent a fost inaugurata o noua statiune de schi. Are sapte piste, doua teleschiuri si un domeniu schiabil de aproximativ sapte kilometri. Este vorba despre domeniul Sureanu, iar acesta este doar inceputul. La putin timp dupa deschiderea pistelor, dezvoltatorii vorbesc despre o extindere - pentru a ajunge la lungimea de 12 kilometri - si dau asigurari ca locurile de cazare vor fi imbunatatite, de la locuri de parcare si pana la infrastructura hoteliera.
Dar acesta nu este decat inceputul unui proiect de anvergura, subliniaza publicatia din Hexagon. O alta statiune va fi promovata tot in zona, la Portita Raiului. Primarul comunei Sasciori, Florin Morar, care va administra viitoarea statiune, a declarat ca au fost acordate toate autorizatiile si ca va incepe construirea a 25 de pensiuni. Costul proiectului este asteptat sa se ridice la 35 de milioane de euro si ar putea fi partial finantat prin fonduri europene.
"Vrem sa construim cea mai moderna statiune din Romania. (...) Nu vreau sa concureze cu statiunile de pe Valea Prahovei, ci sa fie printre cele mai frumoase din Europa, sa fie un model pentru Romania", a declarat Ion Dumitrel, presedintele consiliului judetean Alba.
Dorinta autoritatilor locale de a dezvolta sporturile de iarna este o dovada a potentialului acestui sector pentru turismul romanesc, noteaza Le Petit Journal. Un potential inca prea putin exploatat, precizeaza publicatia.
In prezent, in Romania, care nu duce lipsa de domenii schiabile, exista un numar mic de statiuni, care sunt relativ slab echipate in comparatie cu cele din Austria sau chiar Bulgaria. In afara de Valea Prahovei si statiunile foarte aglomerate Sinaia, Poiana Brasov si Predeal, Maramuresul este o alta regiune importanta de schi. Cu toate acestea, infrastructura nu este la inaltime, pistele sunt putine, cozile se intind in fiecare weekend in Valea Prahovei, in timp ce preturile sunt uneori exagerate.
In aceste conditii, in fiecare an un numar mare de romani prefera sa mearga la schi in Austria. Dar potentialul este la acelasi nivel, cu conditia ca investitiile sa fie bine directionate. In ultimii ani, Ministerul Turismului a facut eforturi, mai ales in ceea ce priveste programul numit "Ski in Romania", destinat construirii de noi statiuni cu ajutorul unor fonduri de 180 de milioane de euro (ale caror conditii de atribuire au facut subiectul unor controverse), precizeaza Le Petit Journal.
Alt semn ca potentialul este real: statiunile romanesti incep sa fie cunoscute de turisti europeni. In iarna aceasta, dupa numeroase articole publicate in presa britanica pornind de la raportul calitate-pret, foarte multi turisti britanici au venit sa schieze in Poiana Brasov.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
deschide un atlas.
vezi unde e valea sebesului si domeniul Sureanu.
pune aici un disclaimer.
România va avea intotdeauna potential !!
asta pentru ca niciodata nu-si va consuma potentialul. cu atat ramane
O chestie interesanta: desi in ultima perioada a nins la greu, partiile din Poiana sunt varza, pentru ca boarderii cu placi rascheteaza toata zapada. Nu ar fi o problema, daca pe parcursul partiilor ar exista (ca in staiunile austriece) tunuri de zapada, care sa improspateze zapada. Dar nu exista aductiune de apa pana sus, asa ca degeaba ar cumpara cineva tunuri, ca investitia trebuie sa fie mai mare...
Cat despre statiunile construite de la zero prin Alba sau Maramures, ma indoiesc ca vor deveni prea curand rivale cu statiunile austriece sau macar cu Bansko al bulgarilor. E vorba de fonduri prea mari si de o unitate a statului si a investitorilor privati, ceea ce la noi nu va exista niciodata.
Lungime partie: 965 metri
» Altitudine maxima: 657 metri
» Diferenta de nivel: 260 metri
» Dificultate: medie
» Inclinare medie: 27%
» Numar balize: 10
» Zapada Artificiala - Da
» Instalatie nocturna
» Cartele magnetice
» 10 urcari 50 ron
Harghita , Vatra Dornei...
http://www.jurnalul.ro/webcam/piatra-neamt-63.html
francezii astia vbesc fara sa cunoasca, cum naiba sa concuram noi cu altii cand la noi e praf infrastructura si organizarea, si nici zapada nu prea avem (statistic vbind)
dne ce idioti
si britanicii care au venit la poiana, dupa ce si-au rezolvat echipamentul in pietrele locale, sunt convins ca vor dori sa si-l buleasca din nou la anu, dupa ce bineinteles stau 30-40 min la supertelegondola
Restul vine de la sine, temperaturi scazute, partii, instalatii. Dar nimeni nu va investi in instalatii performante pentru un sezom de 2-3 luni (cand avem noroc).
De cativa ani schiez numai afara pentru ca pot face chiar si 80 km de partie pe zi, nu 6 "ture" ca in tara :).
Nu putem compara Carpatii cu Alpii, asta este daca Dumnezeu nu a dat.....
Cu avionul se poate ateriza linistiti la Sibiu, deci cum sa ma exprim, ma doare fix in pix ca e departe de Bucuresti, e irelevant, pe undeva acest aspect e chiar foarte bun.
Si pe mine ma doare fix in pix de Bucuresti pentru ca sunt plecat din tara :)
Oricum prin origini, daca ramaneam in tara, eram mai aproape de Valea Prahovei decat crezi.
Pe de alta parte e o problema de optiuni si mai exista si turisti din tara nu numai din afara. De exemplu de la Viena la o statiune din Tirol (o nimica toata de vreo 600 de km) faci cam 5 ore cu masina. Oare cat faci de la Constanta la Sasciori? Sunt cred tot vreo 600 km.
Acum functionam pe principiul...ce ai in maxim 100km langa tine? Acolo mergem...si asta in secolul vitezei? Sau secolul 20 a fost secolul vitezei? Si daca nu e nici o statiune in 100km langa mine? Stau acasa...nu?
Si nici Mercedes nu a investit in Ro din cauza lipsei de infrastructura...noroc ca ne-a zis dom' El Prezidente ca nu ne trebuie. Urmeaza sa ne spuna ca nu ne trebuie bani, haine, mancare, case, masini...si in general nimic si o sa-l credem si o sa-l aplaudam repede.
In al doilea rand Muntii Sureanu(Sebesului) fac parte din Carpatii Meridionali ai Romaniei.
Degeaba ai diamante, daca coroana ti-e de tinichea :((
insa la fata locului toti se dezumfla rapid.
infrastructura noastra este departe de a atrage schiorii.
ce se intimpla pe dn1, pe celalalte cai de acces pline de capcane, apoi in statiuni.
oamenii care stau la coada 45 de minute pentru o coborare de 3!!
in anii 90-2k invitasem pireteni din franta.
in trei zile am acoperit toata gama de probleme.
am ramas telecabina blocati pentru 1 ora, teleschiurile aveau probleme mecanice in fiecare zi, de a doua zi apareau pietrele de sub zapada.
nu erau tunurile si chiar nu aveau nicio strategie..copos un fost cofetar devenise proprietarul peste poiana bv, fieful schiorilor de altadata.
altfel ecologic as spune ca este mai bine asa.
alpii sunt pe alocuri mutilati de scheletele de metal.
nu ma astept la udrea sa gaseasca o solutie dar inca sper ca va intra in sistem un cunoscator sau mai multi.atunci cred ca se va gasi o solutie de mijloc: buna pentru un turism, buna pentru natura.
nu este asa complicat sa compari pe net ofertele, tux cu courchevel, 2alpes cu val thorens.
tocmai m-am intors din austria... am skiat aprox 300 km pe 800 ron. Am platit aprox 400 ron saptamina de cazare si 40 ron/zi mincarea(mincat pe pirtie).
Cind o sa avem noi preturile astea in Alpi o sa fie gratis.
da, am stat o sapt, ptatind cazare mai putin de 100 euro.
Am fost cu mai multi prieteni si am inchiriat o cabana intreaga, camere de 2 si 3 paturi ,fiecare cu baie, bucatarie mare, parcare ,etc, la 50m de skibus.
50 euro transportul de persoana(cu tot cu tazele de autostrada) 190 euro skipass. Am stat la Kappl si am skiat la Ischgl si Galtur.
Irasi un articol din ala sa se umfle nationalismul in oamenii slabi de minte.
E bine ca se investeste in asa ceva, e o strategie de marketing, problema se pune la ce le oferim turistilor cand o sa vina in tara si o sa vada ca realitatea nu prea semana deloc cu ce au citit ei prin astfel de "articole"!
Ca sa nu mai spunem de infrastructura, servici...etc
Pistele in Romania sunt prea scurte, capacitatea telescaunelor este foarte redusa si nu face fata standardelor moderne, iar infrastructura de transport este catastrofala.
http://www.skivirus.com/povesti-de-la-schi/4518-poveste-de-la-sureanu.html
Sa fim seriosi: mai e cale lunga pana cand schiorii se vor muta din Chamonix ori Les Trois Vallees pe meleaguri mioritice. Haideti ca deja ma bufneste rasul! Cele bune