Casa Alba a confirmat informatia potrivit careia presedintele american Barack Obama se va intalni cu Dalai Lama. Un anunt care a iritat autoritatile de la Beijing. "China se opune ferm vizitei efectuate de Dalai Lama in Statele Unite si deciziei liderilor americani de a-l primi pe Dalai Lama", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Ma Zhaoxu, citat de AFP.

"Aceasta pozitie este constanta si cunoscuta", a precizat el, subliniind ca apelul a fost lansat catre Barack Obama si in timpul vizitei sale in China, din luna noiembrie. "Facem apel la Statele Unite sa recunoasca acest caracter foarte sensibil al problemei tibetane si sa o gestioneze intr-o maniera corespunzatoare, pentru a evita o deteriorare a relatiilor dintre China si SUA", a continuat purtatorul de cuvant.

Beijingul a reactionat astfel la confirmarea Casei Albe privind intalnirea dintre Barack Obama si liderul spiritual al tibetanilor, aflat in exil din 1959. "Dalai Lama este o figura religioasa si culturala respectata in lumea intreaga si sub acest titlu il va intalni presedintele", a anuntat un purtator de cuvant al Casei Albe.

In urma cu o zi, China a avertizat americanii ca o asemenea intalnire va "submina grav" relatiile dintre cele doua tari, si asa "subrede" dupa afacerea Google si anuntul vanzarilor de arme catre Taiwan.

Dalai Lama este asteptat in SUA la mijlocul lunii februarie. Laureat al premiului Nobel pentru pace, Dalai Lama nu a fost primit de presedintele american in octombrie anul trecut, cand acesta efectua o vizita in Statele Unite ale Americii. Decizia a fost luata atunci cu o luna inainte de prima vizita a presedintelui american Barack Obama in China. Atitudinea lui Obama si-a atras, insa, numeroase critici din partea aparatorilor drepturilor omului.