Desi natiunile mici, fara resurse naturale semnificative, nu sunt niste candidati ideali pentru investitii din partea celor mai puternice economii din lume, China isi indreapta atentia catre Republica Moldova. In iulie 2009, China a semnat o intelegere cu Republica Moldova, prin care urmeaza sa ii imprumute celei din urma suma de 1 miliard de dolari, suma echivalenta cu o zecime din produsul intern brut al Moldovei.

Jurnalistii de la Reuters au intervievat mai multi experti pentru a identifica motivele si interesele Chinei si pentru a schita strategiile acesteia in materie de politica externa.

"Este adevarat ca exportatorii chinezi incearca sa isi diversifice baza de export. Ma gandeam ca se vor indreapta catre locuri traditionale, intrucat Moldova nu are o infrastructura. De fapt, nu prea are mai nimic" a declarat Duncan Innes-Ker, analist la Economic Intelligence Unit (EIU).

Criza economica a lovit destul de puternic Moldova, care depinde in foarte mare parte de banii trimisi de muncitorii care lucreaza in straintate - aceste venituri reprezinta o treime din produsul intern brut al tarii. In 2009, muncitorii moldoveni au trimis cu o treime mai putini bani decat in 2008, potrivit Bancii Nationale.

Potrivit "CIA Handbook", previziunile economice pentru Republica Moldova raman destul de sumbre: "este foarte probabil sa aiba o recuperare modesta, insa ramane vulnerabila din cauza instabilitatii politice, a administratiei slabe si intereselor birocratice, a preturilor la carburant ridicate, a conditiilor proaste pentru agricultura, a scepticismului investitorilor straini si a prezentei unui regim sepratist ilegal in Transnistria".

Cu toate acestea, China a decis sa acorde un imprumut semnificativ uneia dintre cele mai sarace tari europene. Reuters mentioneaza cateva posibile motive pentru decizia Chinei

  • Majortatea cetatenilor moldoveni vorbesc limba rusa si calatoresc foarte mult in Rusia in cautarea unui loc de munca;
  • Agricultura reprezinta 1/5 din economia Republicii Moldova;
  • Rata analfabetismului este foarte mica - mai mica decat in SUA;
  • Tara se situeaza in prima jumatate a clasamentului celor 134 de state indexate de Forumul Economic Mondial in functie de potentialul tehnologiei informatiei.

Insa, Reuters insista asupra influentei pe care acest imprumut o confera Chinei, care incearca sa isi construiasca treptat legaturi cu tarile vecine Rusiei. Anul trecut in iunie, China a fost de acord sa investeasca un miliard de dolari in centrale electrice in Tadjikistan, iar in martie Banca Centrala chineza a incheiat un acord cu Belarus pentru un swap valutar pe termen de 3 ani, in valoare de aproape 3 miliarde de dolari.

"Intarindu-si influenta in tarile din jurul Rusiei, China incearca sa obtina mai multa putere in negocierile cu Moscova" a declarat Innes-Ker. China are nevoie de tot mai multa putere in discutiile cu Federatia Rusa, in contextul in care a inceput sa incheie tot mai multe intelegeri legate de petrol si gaze. La ora actuala, 8% din importurile de petrol ale Chinei provin din Rusia, iar Gazprom poarta acum discutii avansate cu privire la exportul de gaze naturale in China. Desi cele doua tari au inceput sa aiba legaturi economice din ce in ce mai stranse, intre ele ramane o lipsa de incredere.

In plus, prin imprumutul acordat Republicii Moldova, China ar putea incerca sa exporte bunuri in Uniunea Europeana prin intermediul Republicii Moldova, reducand astfel semnificativ costurile pentru transport. "Republica Moldova ramane competitiva in sectorul textilelor pe piata europeana si cea regionala, iar acesta este un sector in care investitorii chinezi sunt jucatori importanti pe plan mondial" a declarat Franklin Steves, consilier politic la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Intelegerea pentru acest credit, semnata de fostul guvern, este negociata cu actuala conducere. Potrivit actualului guvern, suma va fi investita in constructii si infrastructura, dar si in industrii tehnologice.