Casa Alba a anuntat luni ca presedintele Barack Obama va propune pentru exercitiul 2011 un buget in usoara crestere, la 3.834 miliarde dolari, ceea ce ar trebui sa permita reducerea deficitului, gratie cresterii veniturilor, relateaza AFP.

Cheltuielile pentru exercitiul fiscal octombrie 2010 - septembrie 2011 sunt cu 3% mai mari decat cele prevazute in exercitiul anual (3.721 miliarde dolari, potrivit celor mai recente previziuni), a afirmat responsabilul pentru buget al Casei Albe, Peter Orszag.

Deficitul va fi redus la 1.267 miliarde dolari, respectiv 8,3% din produsul intern brut al SUA, in comparatie cu cifra record de 1.556 miliarde (10,6% din PIB) prevazuta pentru exercitiul 2010.

Odata cu relansarea economica, executivul spera intr-o majorare cu 19% a veniturilor in 2011, pana la 2.567 miliarde dolari.

Printre masurile destinate reducerii deficitului, Obama a decis sa renunte la un program de o deosebita importanta simbolica: trimiterea unui nou om pe Luna.

In fata unui somaj care a depasit din octombrie pragul psihologic de 10%, pentru prima oara din 1983, "unul dintre lucrurile asupra carora ne vom concentra este stimularea crearii de locuri de munca", a afirmat Orszag.

"Bugetul prevede 100 de miliarde de dolari pentru investitii care sa creeze imediat locuri de munca", a spus el, adaugand ca este vorba despre reducerea impozitelor pentru IMM-uri si programe de infrastructura si energie verde.

In schimb, se vor elimina toate subventiile pentru energiile fosile.

"Este un buget care isi propune sa atace toate aceste chestiuni si care contribuie la stabilirea fundamentelor pe termen lung pentru economie, care se apleaca asupra provocarilor neglijate de multa vreme, precum sanatatea, educatia si evolutia spre energii curate", afirma directorul pentru comunicare Dan Pfeiffer.