Statele Unite ale Americii reiau luni dimineata operatiunile de salvare in Haiti. Persoanele grav ranite din cauza cutremurului vor fi evacuate si transportate in spitale americane, a anuntat Casa Alba, potrivit Le Monde. "Zborurile vor fi reluate in urmatoarele 12 ore", a declarat duminica purtatorul de cuvant al Casei Albe.

"Lucram cu guvernul haitian si alaturi de comunitatea internationala pentru a raspunde nevoilor urgente si pentru a salva vieti", a precizat el. Armata americana a suspendat sambata zborurile de evacuare a ranitilor din Haiti, in asteptarea unei decizii privitoare la sumele rezervate acestor operatiuni de salvare.

In urma cu doar cateva zile, si piratii somalezi s-au declarat dispusi sa-i ajute pe haitieni. Purtatorii de cuvant ai asa-zisilor "pirati somalezi" si-au exprimat dorinta de a transfera o parte din bunurile confiscate de pe navele pe care le jefuiesc catre Haiti. Liderii acestui grup au declarat vineri ca au cunostinte si legaturi in diverse locuri ale lumii care vor avea grija ca ajutorul sa ajunga in Haiti fara a fi interceptat de fortele armate ale guvernelor inamice lor.

"Ajutoarele umanitare pentru Haiti nu pot fi controlate de Statele Unite ale Americii sau tarile europene; nu au autoritatea morala sa faca asa ceva. Ei sunt de fapt cei care pirateaza omenirea de multi ani", a declarat un purtator de cuvant al piratilor.