Profesorul Nouriel Roubini, cel care a prevazut actuala criza financiara, a afirmat ca economia americana a inregistrat in cel de-al patrulea trimestru din 2009 o crestere "foarte deprimanta si saraca" deoarece se bazeaza pe factori temporari, relateaza Bloomberg. Joi, guvernul de la Washington a anuntat ca economia Statelor Unite a crescut cu 5,7% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 2,2% in trimestrul anterior.

Roubini, care este numit Dr. Doom al economiei, a spus ca cele 5.7% procente de crestere sunt bazate pe reluarea procesului de constituire a stocurilor. Profesorul de la New York University a prognozat ca economia americana va inregistra o rata de crestere de doar 1.5% in a doua jumatate a acestui an.

"Numerele din titlu arata mari, dar, daca le disesci, sunt foarte deprimante si sarace. Cred ca avem probleme", a spus Roubini, prezent la lucrarile Forumului Economic Mondial de la Davos.

Roubini a spus ca economia americana nu va aluneca din nou in recesiune, insa rata somajului va depasi cele 10% inregistrate in prezent, ducand la aparitia de probleme sociale si politice.

"Tehnic, o vom simti ca pe o recesiune, desi de fapt nu vom fi in recesiune", a spus Roubini.

Joi, guvernul de la Washington a anuntat ca economia Statelor Unite a crescut cu 5,7% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 2,2% in trimestrul anterior. Pe intregul anul 2009, cea mai mare economie a lumii s-a contractat insa cu 2,4%, aceasta fiind cea mai mare scadere a Produsului Intern Brut (PIB) din 1946 si pana in prezent.

Cresterea peste asteptari a fost sustinuta de reluarea procesului de constituire a stocurilor, insa economistii sustin ca acest factor ofera o imagine mai putin clara privind evolutia economiei pe ansamblu, dar acest proces este normal intr-o perioada de recuperare.

Alti factori care au contribuit la aceasta crestere sunt productia auto si temperarea ritmului de crestere a importurilor, potrivit datelor Departamentului pentru Comert.