Conducerea de la Beijing a suspendat vizitele intre armatele din China si Statele Unite in semn de protest dupa ce autoritatile de la Washington au anuntat ca vor vinde catre Taiwan echipamente militare in valoare de 6.4 miliarde de dolari, transmite AFP.

Qian Lihua, care conduce Departamentul de relatii externe al Ministerului Apararii de la Beijing, s-a plans atasatului militar al Ambasadei SUA in China in legatura cu vanzarea armamentului catre Taiwan.

Ministrul adjunct de externe, He Yafei, a precizat sambata intr-un comunicat ca acordurile de vanzare "vor deteriora relatiile chino-americane, avand un impact negativ serios in schimburile si cooperarea din domenii majore intre cele doua tari, cauzand efecte pe care ambele parti nu vor sa le vada". Decizia SUA reprezinta "o interferenta grosolana in problemele interne ale Chinei, care ameninta serios securitatea nationala a Chinei si care deterioreaza reunificarea pasnica a Chinei", a afirmat He.

China considera Taiwan un teritoriu aflat in asteptarea reunificarii, chiar si prin forta daca e necesar. Guvernul de la Beijing a amenintat in mod repetat SUA impotriva vanzarilor de arme catre aceasta tara.

SUA au aprobat vineri vanzarea de echipament si tehnica militara catre Taiwan, incluzand aici rachete Patriot, elicoptere Black Hawk si aparatura de comunicatie pentru flota de aparate F-16 detinuta de guvernul de la Taipei.

AFP precizeaza ca autoritatile de la Beijing au rupt temporar relatiile militare cu SUA dupa ce fostul presedinte George W. Bush a aprobat, in octombrie 2008, vanzarea de arme catre Taiwan.

Analistii afirma ca decizia de vineri reprezinta cel mai "agresiv" act al presedintelui Barack Obama la adresa Chinei, dupa ce liderul de la Casa Alba si-a petrecut primul an de mandat incercand sa intareasca legaturile cu Beijingul. China ar putea raspunde la decizia SUA prin refuzul de a sprijini sanctiunile impotriva Iranului, un element cheie pentru Washington.