Aviatia rusa a testat cu succes, vineri, un avion de vanatoare invizibil, realizat in parteneriat cu India, transmite LiveLeak. Aparatul Suhoi T-50 a zburat timp de 47 de minute in regiunea Komsomolsk-on-Amur, in Extremul Orient.

Sergei Bogdan, pilotul de incercare al apartului, a declarat ca avionul "este usor si confortabil de condus".

Aparatul, cunoscut si sub denumirea de PAK FA, este vazut de experti drept un rival al avionului american F-22 Raptor, care a efectuat primul sau zbor in 1997.

Aparatul testat vineri a fost creat sa fie imposibil de detectat de catre radare. Oficialii rusi spera ca primul aparat de acest tip sa fie livrat Ministerului Apararii in 2013, iar productia de serie sa inceapa in 2015. Analistii militari considera ca vor trece intre 5 si 7 ani pana cand aviatia rusa va putea sa utilizeze noul avion de vanatoare.

Noul aparat a fost dezvoltat in parteneriat cu India. Analistii considera ca el reprezinta un moment crucial in eforturile Rusiei de a-si moderniza echipamentul si tenhica militare, mostenite din era sovietica.

Directorul Suhoi, Mihail Pogosyan, s-a declarat convins ca proiectul "isi va surclasa rivalii occidentali in ceea ce priveste eficienta costurilor si nu doar ca va permite intarirea puterii defensive a fortelor aeriene din Ruisia si India, dar va castiga si o parte importanta din piata globala".

Printre altele, avionul este capabil: sa zboare in toate tipurile de conditii meteorologice, sa decoleze de pe o pista de doar 300-400 de metri, sa fie realimentat in zbor, sa atace simultan mai multe tinte din aer si de la sol.