Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a declarat vineri la Forumului Economic de la Davos ca Fundatia Bill si Melinda Gates va dona 10 miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor 10 ani pentru activitati de cercetare si dezvoltare de vaccinuri si distribuirea acestora in tarile sarace.

Miliardarul american a mai declarat ca tinta acestor donatii este o rata de imunizare de 90% in randul copiilor din tarile sarace impotriva bolilor periculoase precum diareea sau pneumonia.

"Trebuie sa facem din acest deceniu deceniul vaccinurilor. Acestea salveaza si amelioreaza deja milioane de vieti in randul locuitorilor din tarile in curs de dezvoltare. Inovatia va face posibila salvarea mai multor copii decat oricand anterior", a adaugat Gates, citat de Washington Post.

De-a lungul ultimilor 10 ani fondatorul Microsoft a donat prin intermediul fundatiei aproximativ 4,5 miliarde de dolari in acelasi scop. Mai mult, acesta a avut un rol esential in formarea aliantei publice-private GAVI, care se ocupa cu strangerea de fonduri pentru vaccinarea copiilor din tari sarace.

Peste 7,6 milioane de copii cu varsta sub 5 ani ar putea sa fie salvati pana in 2019 ca urmare a donatiei. De asemenea, peste 1,1 milioane de copii ar fi salvati daca se va reusi crearea unui vaccin impotriva malariei, iar un vaccin impotriva tuberculozei ar salva si mai multe vieti.

"Vaccinurile sunt un miracol. Doar cateva doze ar putea impiedica boli mortale pe timpul intregii vieti", a declarat Melinda Gates.