Hamas a declarat, vineri, ca serviciile de informatii israeliene l-au asasinat pe unul dintre fondatorii organizatiei palestiniene, intr-o operatiune desfasurata saptamana trecuta in Dubai, transmite AP. Mahmoud al-Mabhouh a fost ucis la 20 ianuarie.

Organizatia palestiniana nu a precizat ce dovezi are pentru a-si sustine afirmatiile si nu a oferit detalii despre circumstantele mortii lui al-Mabhouh.

"Noi, cei din Hamas, ii facem responsabili pe dusmanii sionisti pentru uciderea criminala a fratelui nostru. Juram pe Allah si pe sangele martirilor nostri si al poporului nostru sa continuam destinul sau pe calea jihadului si al martirului", se precizeaza intr-un comunicat postat pe pagina Centrului de Informatii palestinian.

Comunicatul sustine ca al-Mabhouh a fost unul dintre fondatorii organizatiei, responsabila pentru sute de atacuri si atentate-sinucigase impotriva Israelului, incepand din anii 1980. Hamas a precizat ca Mahmoud al-Mabhouh a fost implicat in rapirea si asasinarea a doi soldati israelieni in 1989 si ca inca juca "un rol in sustinerea fratilor sai in cadrul rezistentei in interiorul tarii ocupate".

Fratele lui al-Mabhouh a declarat ulterior, citat de AFP, ca liderul Hamas a fost ucis "de socurile electrice" dupa ce persoane necunoscute "i-au pus langa cap un obiect electrocasnic".

Guvernul israelian nu a comentat pe marginea acuzatiilor facute de Hamas.

AP precizeaza ca Hamas se afla la conducerea Fasiei Gaza, insa liderii sai traiesc in Damasc (Siria) si in alte tari. Luna trecuta, doi dintre responsabilii miscarii au fost ucisi intr-o explozie produsa in Beirut. La randul sau, liderul din Damasc al gruparii, Khaled Mashaal, a scapat cu viata dupa ce a fost tinta unui atentat pus la cale de israelieni in Iordania, in 1997.