Barack Obama le-a vorbit americanilor despre iesirea din criza, despre schimbarile climatice, reforma sistemului de sanatate si conflictul din Afganistan in primul sau discurs despre Starea Natiunii, miercuri seara la ora locala 21.00 (4.00 ora Romaniei). Acesta a incercat sa-i asigure pe cetateni ca iesirea din criza este foarte aproape, ca "ce a fost mai greu a trecut" si ca "nu am fost niciodata mai plin de speranta cu privire la viitorul Americii ca acum".

Presedintele a amintit ca au fost create 2 milioane de locuri de munca prin masurile luate de administratia sa pentru iesirea din criza si a spus ca incearca sa mai adauge inca 1,5 milioane la aceasta cifra pana la sfarsitul anului.

"Voi propune sa luam 30 de miliarde de dolari din banii pe care bancile de pe Wall Street i-au dat inapoi si sa-i folosim pentru a ajuta bancile locale sa acorde afacerilor mici imprumuturile de care au nevoie pentru a nu da faliment. De asemenea, voi propune un nou credit fiscal pentru micile afaceri, de care vor beneficia firmele mici care fac noi angajari sau care maresc salariile", a declarat Barack Obama. In plus, acesta a promis ca va realiza reforma financiara.

Obama a anuntat ca intentioneaza sa dubleze exporturile in urmatorii 5 ani si ca in acest fel vor fi sustinute alte 2 milioane de locuri de munca si a propus sa se ia masuri pentru a returna suma de care a fost nevoie pentru salvarea economiei anul trecut, printre care si inghetarea unor programe guvernamentale.

"Nu vom mai reduce taxele pentru companiile petroliere, pentru managerii fondurilor de investitii si pentru cei care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an. Pur si simplu nu ne permitem acest lucru", a spus Obama.

Presedintele american a abordat si problema schimbarilor climatice, insistand asupra importantei unei energii eficiente si curate: "natiunea care va domina economia energiei curate va fi natiunea care va conduce economia globala. Iar America trebuie sa fie acea natiune".

Acesta a mentionat si meritele pe care le are sotia sa in lupta impotriva obezitatii in randul copiilor.

In privinta reformei sistemului de sanatate, Barack Obama a cerut Congresului sa nu renunte, "nu acum, cand suntem atat de aproape. Haideti sa gasim o cale sa terminam aceasta reforma pentru poporul american".

In privinta provocarilor din Afganistan, Obama a recunoscut ca "ne asteapta zile grele, insa sunt increzator ca vom reusi", apoi a afirmat ca armele nucleare reprezinta cel mai mare pericol pentru poporul american.

Barack Obama si-a incheiat discursul indemnadu-i pe americani "sa profite de acest moment pentru a o lua de la capat si pentru a duce visul american mai departe".