O comisie parlamentara din Franta a recomandat marti interzicerea partiala a valului islamic integral (burka) si adoptarea de masuri pentru a nu permite purtarea acestuia in spitale, scoli si in mijloacele de transport in comun, relateaza BBC News.

Intr-un raport de aproape 200 de pagini, foarte asteptat de opinia publica franceza, comisia recomanda refuzul rezidentei sau al cetateniei pentru orice persoana care afiseaza semne vizibile de "practici religioase radicale".

Recent, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca valul islamic "nu este binevenit in Franta".

Sondajele de opinie arata ca majoritatea francezilor sustine interzicerea totala a valului islamic. Totusi, comisia parlamentara a recomandat ca, pentru moment, restrictiile sa fie limitate.

Potrivit raportului, femeile care sfideaza aceasta recomandare intrand in institutii publice cu fata acoperita nu vor beneficia de serviciile solicitate - spre exemplu, de ajutoare sociale.

Burka sau niqab

Exista doua tipuri de valuri folosite de femeile musulmane pentru acoperirea fetei: niqab si burka. In Franta, niqabul este cel mai des folosit.

De obicei, niqabul lasa ochii descoperiti, Este purtat cu un val care acopera capul si poate fi folosit alaturi de un val separat, pentru ochi.

Burka acopera intreaga fata si corpul, cu o plasa in dreptul ochilor, pentru ca femeia sa poata vedea.

In Franta, nu exista foarte multe femei care aleg sa-si acopere fata din motive religioase - sub 2.000, potrivit cifrelor oficiale, dar dezbaterea despre valul islamic si locul musulmanilor in societate preocupa de peste sase luni Hexagonul. Chestiunea a divizat viata politica din Franta.

Opozitia socialista este impotriva unei legiferari in acest sens, afirmand ca o astfel de interdictie va fi greu de pus in practica. Desi afirma ca, in principiu, este impotriva valului islamic integral, unii membri ai partidului si-au exprimat temerea ca orice reglementare de acest gen ar putea stigmatiza femeile musulmane.

In schimb, UMP, partidul de dreapta care il sustine pe Sarkozy a introdus deja in Parlament un proiect legislativ privind interzicerea totala a valului islamic, din motive de securitate.

Un imam care s-a pronuntat pentru interzicerea burkai, amenintat cu moartea

Dezbaterea a trecut de nivelul propunerilor, ajungandu-se chiar la agresiuni si amenintari cu moartea. Este cazul unui imam din regiunea Parisului, adept al interzicerii valului integral.

Luni seara, aproximativ 80 de persoane au patruns in moscheea din Drancy, unde au proferat amenintari la adresa imamului Hassen Chalghoumi, apropiat de comunitatea evreiasca si care s-a pronuntat recent pentru interzicerea valului islamic integral, potrivit AFP.

Hassen Chalghoumi a sustinut adoptarea unei legi care sa interzica purtarea burqai in Franta, declarand ca valul integral este "o inchisoare pentru femei, un instrument de dominatie sexuala si de inregimentare islamista".