Acordul ruso-american privind dezarmarea nucleara (START) este "definitivat in proportie de 95%", a declarat duminica presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de AFP.

"Negocierile se deruleaza bine, am cazut de acord asupra a 95% din chestiunile noului acord", a afirmat el. "Sunt optimist in ceea ce priveste finalizarea acordului", a adaugat el.

O noua runda de consultari ruso-americane pe marginea acordului s-a derulat joi, la Moscova, cu usile inchise, potrivit unei surse militaro-diplomatice rusesti.

Negocierile asupra tratatului START ar trebui reluate la inceputul lui februarie, a anuntat vineri ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Tratatul privind dezarmarea, pe marginea caruia delegatiile rusa si americana negociaza de peste sase luni, urmeaza sa inlocuiasca START 1, care a fost incheiat in 1991 si a iesit din vigoare in data de 5 decembrie 2009.

Presedintii Dmitri Medvedev si Barack Obama au stabilit in iulie obiectivul de a aduce numarul de focoase nucleare in intervalul 1.500-1.675 pentru fiecare dintre cei doi fosti inamici ai Razboiului Rece, iar numarul de vectori capabili sa le transporte intre 500 si 1.100.