La 11 zile de la seismul care a devastat Haiti, o echipa internationala de salvatori a reusit sa scoata de sub daramaturi, in viata, un tanar in varsta de 25 de ani, in ciuda finalizarii oficiale a fazei de cautare a supravietuitorilor, relateaza AFP.

Tanarul, Wismond Exantus, era capabil sa se miste si sa vorbeasca si a fost salvat de o echipa de salvatori francezi, ajutati de americani si de greci. In aplauzele multimii, el a fost dus imediat la spital.

"Putem spune ca este intr-adevar un miracol si sa speram ca nu este ultimul de acest gen", a declarat locotenent colonelul Christophe Renou, care conduce echipa de salvatori francezi.

'Am baut Coca-Cola in fiecare zi'

"Ma simt bine", a declarat, pentru AFP, tanarul, pe patul de spital, explicand ca a supravietuit band Coca-Cola.

"Am baut Coca-Cola in fiecare zi si am mancat cateva firimituri", a povestit el, la cateva ore dupa ce a fost scos de sub daramaturi.

Aceasta salvare intervine in momentul in care, oficial, operatiunea de cautare a supravietuitorilor s-a finalizat vineri dupa-amiaza. Dar "salvatorii si pompierii sunt oameni incapatanati", afirma Didier le Bret, ambasadorul Frantei in Haiti.

Wismond Exantus le-a spus echipelor de salvatori ca alte cinci persoane erau in viata sub moloz, dar pompierii nu au detectat niciun semn de viata.

Locotenent colonelul Renou crede totusi ca "s-ar putea sa existe si alte persoane sub daramaturi".

'Nu am strigat, doar m-am rugat'

El a precizat ca prezenta lui Wismond Exantus sub molozul ramas dintr-un magazin de alimente a fost detectata de familia sa, care i-a auzit vocea. Membrii familiei au alertat salvatorii greci care au contactat ONU, fiind alertate si echipele franceze si americane.

Wismond Exantus a povestit ca a fost prins sub daramaturi intr-un spatiu in care putea sa se miste un pic si sa bata in diverse obiecte, pentru a incerca sa atraga atentia. "Nu am strigat, doar m-am rugat", a adauga el.

Ajunsi la fata locului, salvatorii au reusit sa stabileasca un contact vocal cu el. "Ne-a raspuns. Am reusit sa facem o gaura pentru a-i permite sa vada lumina. (...) Am reusit sa-i trimitem apa pentru a-l ajuta sa treaca peste ultimele ore ale operatiunii", adauga Renou.

In ciuda finalizarii oficiale a cautarilor, 62 de echipe straine de salvatori sunt prezente in Port-au-Prince, unde 133 persoane au fost scoase de sub daramaturi de le seismul din 12 ianuarie.

Vineri, o femeie de 22 de ani si o batrana de 84 de ani au fost gasite in viata.

Sambata, pe masura ce strada, teatru al acestei ultime salvari, era degajata, tineri haitieni scriau slogane pe zidurile ramase in picioare: "Nu avem nevoie de ajutorul Frantei, ci doar de al SUA. Avem incredere in SUA".