Instanta din Los Angeles a refuzat ca cineastul Roman Polanski sa fie judecat in contumacie. Judecatorul Peter Espinoza a declarat ca isi mentine decizia si ca cineastul franco-polonez trebuie sa vina in California pentru a fi judecat. "Am ales sa insist ca el sa compara in fata instantei", a declarat judecatorul, citat de Le Monde.

Avocatii lui Roman Polanski au anuntat ca vor ataca decizia cu recurs. Cunoscutul regizor a cerut in mod oficial luna trecuta sa fie judecat in absenta. Samantha Geimer, femeia cu care Polanski este acuzat ca a intretinut relatii sexuale in 1977 cand aceasta avea 13 ani, a anuntat ca sprijina cererea cineastului, insa procurorii din Los Angeles s-au opus.

Procurorii au declarat ca Polanski nu trebuie sa le "dicteze" actiunile in acest caz si ca nu ar trebui tratat diferit de ceilalti, sub pretext ca este o celebritate. "Acest infractor a carui vinovatie a fost dovedita, acest violator de copii trebuie sa ajunga la tribunal", a declarat vineri procurorul David Walgren.

De cealalta parte, avocatii lui Polanski se opun extradarii si solitica abandonarea cazului, declarand ca faptele au avut loc acum mai bine de 30 de ani.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski a fost arestat, la sfarsitul lunii septembrie 2009, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. El a fost arestat, pe 26 septembrie, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.