Marea Britanie a ridicat vineri seara nivelul de alerta terorista de la "important" la "grav", semnificand faptul ca un atentat este "foarte probabil", a anuntat ministerul de Interne, citat de AFP.

Decizia vine cu cateva zile inainte ca Londra sa gazduiasca doua importante reuniuni internationale, una dedicata Yemenului, miercuri, si alta Afganistanului, joi.

Nivelul "grav" este al patrulea dintr-o scala cu cinci paliere. "Centrul de analiza comuna a terorismului (JTAC) a ridicat nivelul de alerta in Marea Britanie de la 'important' la 'grav'. Aceasta inseamna ca un atentat terorist este foarte probabil", a precizat ministrul de Interne Alan Johnson, intr-un comunicat.

"Dar trebuie sa subliniez ca nu exista nicio informatie care sa sugereze ca un atentat este iminent", precizeaza sursa citata.

"JTAC revizuieste constant nivelul de alerta pe baza evaluarii unui numar important de factori, printre care figureaza intentiile si capacitatile organizatiilor teroriste internationale in Marea Britanie", explica Johnson.

Premierul britanic Gordon Brown anuntase miercuri suspendarea zborurilor directe dintre Marea Britanie si Yemen si aplicarea, pentru prima oara in regat, a unei "liste negre" a pasagerilor indezirabili.

Nivelul de alerta are cinci trepte in Marea Britanie: "slab" (este improbabila producerea unui atentat), "moderat" "posibil, dar putin probabil), "important" (posibilitate mare), "grav" (foarte probabil) si "critic" (atentat iminent).