"Dependenta de heroina si cu un copil mic de ingrijit, Ana-Maria a decis sa-si vanda singurul lucru de pret pe care il avea. A devenit parte a unui exod al femeilor disperate din Romania, fenomen care a facut ca tara sa fie numita saptamana asta principalul exportator european de prostituate". Asa incepe cotidianul britanic The Times un articol despre situatia prostituatelor din Romania, care aleg calea europeana pentru "o viata mai usoara".

Jurnalistii britanici deschid articolul cu povestea Anei, o tanara de 32 de ani care a fost convinsa de un client sa il urmeze la Paris. In capitala franceza, romanca a reusit sa stranga intr-o luna, lucrand in baruri si in cluburi, mai multi bani decat intr-un an de stat pe strazile Bucurestiului. Cazuri ca acesta au provocat in Romania o dezbatere dura despre "efectele secundare" ale intrarii fostului stat comunist in Uniunea Europeana si posibilitatea de a calatori fara viza din 2007, noteaza The Times.

Un studiu realizat de Tempep, o retea finantata de Uniunea Europeana, arata ca una din opt prostituate straine din Europa este romanca. Romania a reusit pentru primul an sa detroneze Rusia din acest clasament.

Ana-Maria marturisteste ca "amenda pentru prostitutie in Romania este de 120 de euro si luam amenda aproape in fiecare noapte in care stateam pe strada. Nu aveam nicio sansa sa-mi platesc amenzile, chiria si sa-mi hranesc copilul. As fi sfarsit in inchisoare. In Franta, primesc gratuit prezervative si metadona si pot sa depun plangere la politie daca se intampla ceva, in loc sa fiu hartuita de politisti".

Asadar, rezultatul aplicarii unor legi dure impotriva prostitutiei este simplu si verificat: prostituatele emigreaza, pentru un castig si o siguranta sporite, conchid britanicii.