Samantha Geimer, femeia cu care Roman Polanski este acuzat ca a intretinut relatii sexuale in 1977 cand aceasta avea 13 ani, se solidarizeaza cu avocatii cineastului. Mai exact, Samantha Geimer sustine dorintele avocatilor si cere ca regizorul sa fie judecat in contumacie, informeaza AFP.

Judecatorul californian Peter Espinoza trebuie sa se pronunte vineri cu privire la cererea avocatilor ca Roman Polanski sa fie judecat in lipsa. In urma cu o saptamana, insa, procurorii din Los Angeles au fost extrem de vehementi si au anuntat ca nu vor permite ca regizorul, aflat in arest la domiciliu, in Elvetia, sa fie judecat in contumacie, dupa ce "si-a batut joc de sistemul nostru de justitie" mai mult de trei decenii.

"Acuzatul este un fugar. Un violator de copii fugar, care timp de 32 de ani si-a batut joc de sistemul nostru de justitie, nu trebuie sa aiba puterea sau autoritatea sa solicite nimic de la acest tribunal pana cand el, criminalul, nu recunoaste autoritatea legala a acestui tribunal si se preda pe baza mandatului existent", a scris procurorul districtual adjunct David Walgren, intr-un document inaintat judecatorului de caz.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski a fost arestat, la sfarsitul lunii septembrie 2009, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. El a fost arestat, pe 26 septembrie, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.