Presedintele american Barack Obama a anuntat, joi, o serie de masuri care sa inlature riscul existent in sistemul financiar american, ca parte a eforturilor Administratiei sale de a reforma acest domeniu. Liderul de la Casa Alba a anuntat propuneri ce limiteaza dimensiunea si domeniul de activitate al institutiilor financiare. Bursa de pe Wall Street a reactionat negativ la declaratia lui Obama, indicele Dow Jones prabusindu-se peste 200 de puncte.

Obama a spus ca noile propuneri vor ajuta contribuabilii americani sa nu fie "tinuti ostatici" de bancile care au devenit prea mari "pentru a cadea" si care reprezinta un risc pentru intreg sistemul financiar. El a spus ca doreste ca noile masuri sa impiedice revenirea la "vechile practici".

Remarcile lui Obama au urmat unei reuniuni in Biroul Oval al Casei Albe cu Paul Volcker, fostul presedinte al Rezervei Federale care conduce in prezent echipa de consilieri economici ai lui Obama.

Intr-un interviu acordat miercuri postului ABC News, presedintele Obama s-a declarat optimist asupra perspectivelor economiei Statelor Unite in acest an.

”Sunt chiar bucuros sa vad ca economia creste acum din nou si avem perspectivele unei economii mult mai bune in 2010”, a declarat Barack Obama.

Bursa americana a reactionat negativ la declaratia presedintelui Obama, indicele Dow Jones depreciindu-se cu 1.94%, in timp ce Nasdaq Composite a scazut cu 1.18%.

"Daca vor fi aprobate, aceste propuneri vor limita puterea de castig a marilor banci, ceea ce nu va reprezenta o miscare pozitiva pentru investitorii lor", a declarat Patrick O'Hare, analist financiar pentru Briefing.com.

Saptamana trecuta, Obama a cerut bancilor americane sa fie "responsabile", adaugand ca "nu vom lasa ca Wall Street sa ne ia banii si sa fuga". In mesajul sau saptamanal, difuzat sambata, liderul de la Casa Alba s-a referit la taxa speciala impusa bancilor pe care Administratia sa a propus-o, pentru recuperarea ajutoarelor financiare acordate de stat. "Obiectivul acestei taxe nu este acela de a pedepsi industria financiara ci de a preveni abuzul si excesul care aproape ca ne-au dus in colaps", a spus Obama.

Acest plan al presedintelui american, care are nevoie de aprobarea Congresului, propune impunerea unei taxe de 0,15 - 1% asupra veniturilor firmelor cu active de peste 50 de miliarde de dolari.

Taxa, pe care Barack Obama o va anunta formal in bugetul pentru anul fiscal 2011 ce va fi prezentat in februarie, isi propune sa usureze si uriasul deficit bugetar cu care se confrunta SUA. Presedintele SUA a precizat insa ca scopul acestei taxe nu este penalizarea firmelor de pe Wall Street, ci prevenirea repetarii abuzurilor si exceselor care au marcat criza financiara globala.

Administratia Obama spera sa colecteze in acest fel 90 de miliarde de dolari in primii zece ani, apreciind ca va reusi sa recupereze, in cele din urma, toate pierderile generate de planul de salvare a sectorului financiar (TARP), estimate pentru anul fiscal 2011 la 117 miliarde dolari.