Este unul dintre cei mai nonconformisti ziaristi americani. Are o rubrica in Los Angeles Times si scrie periodic pentru TIME. Joel Stein a acordat un interviu pentru HotNews.ro in care a vorbit despre primul an din mandatul presedintelui Barack Obama. Ce s-a intamplat cu Obamamania care ravasea SUA in urma cu 365 de zile, ce s-a schimbat in viata americanului obisnuit in ultimul an si ce nota merita presedintele dupa primul an de mandat, sunt intrebari la care ne-a raspuns, in stilul sau unic, cel care se autodefineste simplu: "tipul care iubeste pornografia si uraste America".

Adrian Novac: Cum a fost primul an petrecut sub presedintele Barack Obama? A reusit el sa ofere SPERANTA si SCHIMBAREA pe care le-a promis in campania electorala?

Joel Stein: Nu chiar. Insa s-a dovedit a fi un administrator capabil. A fost mai degraba tipul acela plicticos, fermecator si destept care a scris cartea aceea plicticoasa, fermecatoare si desteapta "The Audacity of Hope", si mai putin barbatul captivant ce ne va aduce speranta si schimbarea, care ne-a fost vandut in timpul campaniei electorale. Deci, bineinteles, dezamagitor. Dar, intr-un fel, cu totii ne-am asteptat la asta. Sau, cel putin, eu asa am facut.

A.N.: Cum s-a schimbat viata americanilor obisnuiti dupa 20 ianuarie 2009, ziua in care a depus juramantul? Ce e diferit acum fata de anii in care tara a fost condusa de George W. Bush?

J.S.: Viata cotidiana a americanilor de rand? Presedintii nu fac lucrul acesta.

A.N.: Care crezi tu ca este cea mai mare schimbare care s-a petrecut dupa ce Obama a ajuns la Casa Alba?

J.S.: Lumea ne uraste mai putin.

are o rubrica in Los Angeles Times si scrie cu regularitate pentru TIME * a inceput sa scrie in adolescenta, pentru Hawkeye, ziarului liceului * a absolvit Universitatea Stanford * cariera sa a inceput la Martha Stewart Living, unde a stat un an * ulterior a spus ca a fost concediat de Stewart de doua ori in aceeasi zi * a fost editor sportiv si columnist pentru Time Out New York * a inceput sa lucreze pentru revista TIME in 1997, devenind cunoscut pentru interviurile nonconformiste luate vedetelor si pentru editorialele sale anecdotice dar si scandaloase * in 1998, articolul sau despre Michael Jordan a fost un best-seller * a participat ca si concurent la emisiunea Idiot Savants, de la MTV * apare deseori la emisiuni de televiziune * a fost coproducator la trei episoade-pilot, o serie de desene animate pentru VH-1 si una pentru ABC * a fost scriitor/producator pentru serialul TV de comedie "Crumbs" * a predat un curs de scriitura comica la Princeton * inspirat de Sarah Palin si autobiografia ei de 400 de pagini, a scris impreuna cu Neil Strauss, in 7 ore, cartea de memorii "Rouge Journalist: An Even More American Life" * conform CV-ului din carte, are 834.945 de oameni care il urmaresc pe Twitter si, in mod regulat, isi cauta singur numele pe Google

Joel Stein

A.N.: Multi l-au criticat pe fostul presedinte George W. Bush pentru atitudinea sa de cowboy. Care a fost stilul lui Obama in ultimele 365 de zile? Ii place sa adopte pozitii politice riscante sau este prea "moale" in unele chestiuni?

J.S.: Este foarte flexibil. Este foarte predispus la compromisuri si vrea ca lucrurile sa fie facute. Are mai degraba un stil foarte senatorial.

A.N.: Campania sa a creat un Cult al lui Obama, foarte zgomotos si cu rezonante puternice. Reuseste Obamamania sa-i mai seduca pe americani?

J.S.: In niciun caz. Oricum, doar jumatate dintre americani ii mai iubesc pe democrati. Este greu sa fascinezi someri, indiferent cine esti.

A.N.: Obama este "cool", la moda, este inteligent. Ce alte calitati mai are?

J.S.: Este de asemenea "cool" in sensul ca nu se infiebanta, nu i se urca la cap. Si mai este si autentic.

A.N.: Care este slabiciunea lui?

J.S.: In mod ciudat, ca nu i-a inspirat pe americani sa faca ceva.

A.N.: Unii l-au comparat cu Mesia care este inconjurat de o aura luminoasa. Altii au vorbit despre "Obama Anticristul". Tu ce crezi despre el: este el Salvatorul sau il venereaza pe diavol?

J.S.: Doar acestea sunt optiunile mele? Uau! Parca ai fi un membru al presei americane.

A.N.: Un profesor american a scris ca Obama este Hitler reincarnat. Altii au avertizat ca este o "cartita" marxista ajunsa la Casa Alba. Noi, aici in Europa, suntem cam nedumeriti. Ce anume este el exact: un nazist sau un comunist?

J.S.: Toti cei pe care ii uram sunt fie nazisti, fie comunisti. Pentru noi inseamna acelasi lucru. De asemenea, ei sunt la fel ca si teroristii. Simplificam lucrurile.

A.N.: Ai scris recent despre Obama: "Este singurul om din Statele Unite care nu este constient ca l-am ales dictator, oferindu-i ambele camere ale Congresului si marile retele de televiziune de fiecare data cand le doreste". Crezi ca Obama poate oferi "directia dictatoriala" de care America, spui tu, are nevoie? Poate fi el un dictator mai competent decat Bush?

J.S.: Nu. Obama este un legislator/un om care face compromisuri. Bush era foarte bun cand era vorba de condus; acelui om nu ii era frica sa dicteze.

A.N.: Ce crezi despre Premiul Nobel pentru Pace pe care l-a primit Obama? L-a

Joel Stein
Joel Stein
Foto: Arhiva personala
meritat? Este el un om al pacii?

J.S.: Nu. Premiul acela a fost o nebunie. Imediat dupa ce a primit premiul, a crescut prezenta militara americana in Afganistan. Nu a existat aici, in Statele Unite, de multa vreme un presedinte al pacii. Cred ca pentru noi, astazi, Obama se apropie de aceasta definitie.

A.N.: Exista zvonuri care spun ca Obama lucreaza pentru Guvernul Mondial care urmareste sa creeze o Noua Ordina Mondiala. Care este cea mai ciudata/nebuneasca/amuzanta teorie a conspiratiei pe care ai auzit-o despre el?

J.S.: Am auzit ca n-a fost nascut in America. Ati auzit-o si voi cu siguranta. Este nebuneasca. Desi cea spusa de tine este si mai aiurea.

A.N.: Pe o scara de la 1 la 10, cat crezi ca merita pentru cat a facut de cand e la Casa Alba?

J.S.: Cine? Obama? Vrei sa spui pana in prezent? As spune ca 7.

A.N.: Hugo Chavez, Mahmoud Ahmadinejad, Kim Jong Il, fratii Castro. Care crezi ca va fi primul dintre ei care va fi sedus de farmecul lui Obama si va deveni baiat bun?

J.S.: Ahmadinejad este atat de priceput, de smecher incat, daca va fi in interesul sau, o va face. Nicio sansa in ceea ce-l priveste pe Kim Jong Il iar Chavez nu are altceva in prezent decat sa fie anti-american. In sfarsit, daca ne gandim la cel mai tanar dintre cei doi Castro - cine stie?

Joel Stein
Joel Stein
Foto: Arhiva personala
A.N.: Stiu ca este prea devreme sa spui insa unde l-ai plasa pe Obama in lista presedintilor americani? Este mai bun decat Lincoln sau FDR? Mai rau decat Bush jr.?

J.S.: L-as pune pe pozitia 29... N-am nici cea mai mica idee, iti spun sincer. Dar mai bun decat Lincoln si FDR, probabil ca nu este.

A.N.: Comicii americani se plangeau in urma cu ceva vreme ca este foarte greu sa faca glume pe seama lui Obama. Crezi ca e adevarat? De ce ar fi asa?

J.S. Pentru ca, in afara de momentul in care citeste un discurs grozav pe care l-a scris, e plictisitor.

A.N. : Care e cea mai buna gluma despre Obama pe care o stii?

J.S.: Nimeni nu-mi spune mie glume. Nu e ciudat?

Citeste mai multe despre Joel Stein pe pagina lui personala sau pe Wikipedia.

Barack Obama a depus juramantul de presedinte al SUA la 20 ianuarie 2009, dupa ce l-a invins in alegerile pentru Casa Alba pe republicanul John McCain, senator de Arizona.