Flacara Violet care mocneste sub Cotroceni a ajuns pana dincolo de Ocean. "Ultima bizarerie" in materie de scuze pentru pierderea cursei electorale prezidentiale vine din Romania. Candidatul invins si sotia sa sustin ca, in timpul dezbaterii finale, au fost tinta unor atacuri cu energii negative din partea presedintelui Traian Basescu, scrie cotidianul The Washington Post.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana, care a pierdut alegerile din 6 decembrie, sustine ca Basescu a ordonat atacuri impotriva lui. Citand declaratiile date in presa de fostul lider al diplomatiei romane, jurnalistii americani precizeaza ca Geoana nu s-a descurcat prea bine in anumite momente din cadrul dezbaterii.

The Washington Post noteaza si declaratiile sotiei liderului PSD, Mihaela Geoana, potrivit careia Mircea "a fost foarte atacat, nu s-a putut concentra". Fostul presedinte Ion Iliescu a respins, insa, aceste acuzatii, declarand ca sunt "pentru oameni naivi si fara educatie". Publicatia americana precizeaza ca dezbaterea a fost lansata de Viorel Hrebenciuc, care a declarat ca in timpul campaniei a fost o conspiratie a "flacarii violet". Acesta a anuntat in decembrie ca Traian Basescu s-a imbracat joi in violet pentru a-si mari sansele de victorie.

Intrebat despre legatura cu violetul, Basescu a glumit la inceputul acestei luni, spunand ca "a fost culoarea anului" in 2009. Basescu a castigat la limita alegerile. PSD a sustinut, atunci, ca victoria s-a datorat unor fraude, explica The Washington Post.